GÖTEBORG

Rättegång om starten till våldsam sommar

I somras var det många skottlossningar i Göteborg, där kriminella gäng skjutit på varandra för att få kontroll över den undre världen.

Idag började en rättegång om en händelse som polisen och åklagaren tror satte igång alltihop.

Kvällen den 9 maj i år bröt en vild skottlossning ut i stadsdelen Gårdsten i Göteborg.

En 23-årig man blev skjuten i båda benen och han är en av de tre medlemmar i Bandidios supportergrupp X-team som nu står inför rätta för händelsen. Två är misstänkta för försök till mord eller medhjälp, den tredje misstänks för att ha tillhandahållet den pistol som användes. Samtliga har förnekat brott.

Själva skottlossningen tas upp i rätten nästa vecka och den första rättegångsdagen har ägnats åt den bil som användes vid skjutandet. Enligt åklagaren har en av de åtalade tvingat till sig bilen rån en annan person genom utpressning via en påhittad skuld.

Efter händelsen i maj har det följt en orolig sommar i Göteborg med kulmen i augusti när det var ett tiotal skottlossningar eller larm därom under några veckor.

Polisen misstänker att på den ena sidan finns medlemmar till Bandidos supportergrupp X-team, på den andra, ett löst nätverk av kriminella ungdomar från nordöstra Göteborg.

Än så länge har bara medlemmar från den ena falangen ställts inför rätta, men det har blivit lugnare i Göteborg på senaste tiden

Andreas Kroon
andreas.kroon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista