p3 nyheter

(S) vill täppa till Ipred-luckor

I vår väntas riksdagen ändra lagstiftningen så att film och musikbranschen enklare ska kunna stoppa personer som håller på med olaglig fildelning på nätet.
Samtidigt skapas program som enligt IT-experter gör att lagstiftningen i praktiken blir värdelös.

Läs också:

Fildelar du olagligt? Kommer du använda anonymitetstjänster? Hur ska man lösa det här med fildelning? Diskutera!

Fildelning via dolda och öppna nätverk är några av frågorna som socialdemokraterna vill ha en hearing om i riksdagen innan lagen tas.

– Vi ser ett antal stora brister i den proposition som regeringen har lagt fram, och det är så inom det här teknikområdet att man måste ständigt vara beredd på att justera, och inte minst lyssna till marknaden vilka förändringar som sker om man ska få en lagstiftning som är hållbar, säger Tomas Eneroth, socialdemokraternas näringspolitiske talesman.

Flera företag på nätet satsar nu på att erbjuda sina kunder möjligheten att surfa anonymt genom att dölja IP-adressen för användarna. På sajten Dold så är man nu klar med sin tjänst som garanterar fildelare anonymitet.

-Vi krypterar trafiken mellan oss när trafiken kommer ut ifrån oss har den bytt IP-adress säger Fredrik Bernsell är vd på Dold.se.

Socialdemokraterna tycker att regeringen nu måste arbeta om lagen och bjuder in till en hearing om Ipred-lagen i riksdagen om några veckor säger Tomas Eneroth.

– På samma sätt som det är tekniskt möjligt att gömma IP- nummer så är det också tekniskt möjligt att gå in via andra personers servrar, och använda deras trådlösa nätverk för att ladda ner, flera av dem här sakerna är det vi pekar på ifrån vår sida som måste täppas till i en ny lagstiftning, säger socialdemokraternas Tomas Eneroth.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Fråga

Bloggat om artikeln:

*Trasig lag? Reparera samhället!
ProjO’s blog
*Konstgjord andning
Enligt Min Humla
*Lagstiftningskarusellen snurrar vidare
Ett Otygs funderingar och betraktelser
*Varning för självcensur
Frihet, Fildelning och Feminism
*(s)tolligheter och engagemang
opassande
*IPRED: ett sannolikt försök till brott ska straffas hårt
MÅRTENSSON

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista