p3 nyheter

Finanskrisen fäller första regeringen

Islands statsminister och hans regering har sagt upp sig.

Under finanskrisen har det varit stora protester mot hur regeringen skött sig, och samarbetet mellan partierna i regeringen har kollapsat.

– Det började med demonstrationver varje lördag. Det var runt 6 000 personer som demonstrerade i lördags och det gick ganska våldsamt till, säger Sandra Lyngdorf som bor i huvudstaden Reykjavik.

I fredags sa statsminister Geir Haarde att det blir nyval redan i maj, men idag fick hans regering alltså backa igen och lämna in sin avskedsansökan.

Bakgrunden är finanskrisen som drabbade Island hårt i oktober. Det fanns flera stora banker och det gick bra för Island. Eftersom islands krona var stark var det många som tog lån utomlands.

Men när bankerna gick i konkurs och kronan tappade i värde, blev det dyrt för alla med utländska lån. Företag fick stänga, folk blev arbetslösa och fattiga. Och ilskan riktades mot regeringen, säger Sandra Lyngdorf.

– Allmänheten är chockad över krisen. Den isländska inställningen är att ”allt löser sig”, men det hände inget. Regeringen började diskutera spritmonopolet. Vad har det att göra med den ekonomiska krisen?

Sandra pratar om Island som före och efter finanskrisen. Före krisen fanns det självförtroende och pengar, men inte längre.

– Det finns spökstäder här i Reykjavik nu. Nybyggda hus som ingen bor i. Det är stora enfamiljsvillor med garageplats för tre bilar. Det säger ju lite om hur mycket pengar folk hade före krisen, säger Sandra Lyngdorf.

Fram till valet i maj blir det förmodligen en samarbetsregering mellan alla partierna i islands parlament.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se