Olaglig fildelning

Specialåklagare lyckas inte åtala

Uppdaterad 13:50

Bara hälften av alla polisanmälningar mot fildelare har lett till att åklagarna startat en förundersökning. Trots att två åklagare jobbar speciellt med fildelningsbrotten i Sverige, har de inte lyckats åtala en enda fildelare de senaste två åren.

 säger Fredrik Ingblad, en av de två specialåklagarna.

Lars Gustavsson, vd för Ifpi, är inte nöjd.

 säger Tove som erkände att hon fildelat och därmed slapp rättegång.

Läs också:

Via vår mail dinanyheter@sr.se får du gärna fortsätta tycka till om det här!

De senaste ett och ett halvt åren har mellan 70 och 80 enskilda fildelningsfall anmälts, men bara hälften av dem har polisen alltså gått vidare med.

– Det är ofta datorer ska analyseras och det tar tid och det har tagit lång tid. Jag önskar att det skulle ha prioriterats snabbare, men som det har varit så har polisresurserna inte varit tillräckliga, säger Fredrik Ingblad, som är en av de två specialåklagarna.

Just nu pågår 15 förundersökningar. Och att det inte är fler beror enligt åklagaren på att för få poliser jobbar med de här brotten.

– Det är klart att det inte är bra om brotten ligger i flera år och jag önskar att det skulle kunna gå mycket snabbare, säger han.

Men förutom att det är vanligt att polisanmälningarna inte leder någonstans så har åklagarnas arbete inte heller lett till något åtal.

– Så som läget ser ut idag är jag inte nöjd, nej.

Men åklagarna har ändå lyckats straffa tre fildelare genom strafföreläggande, som i det här fallet betyder att fildelaren har erkänt brott och gått med på att betala böter, utan att någon domstol varit inblandad. Men Fredrik Ingblad hoppas snart få pröva fildelningfallen i domstol.

– Både för att se var gränsen för brottsligheten går och vad påföljden ska vara för sådana här ärenden och sedan även för de enskilda misstänkta personerna.

Och att det snart kommer åtal är Fredrik Ingblad övertygad om, dessutom kommer specialåklagarna få hjälp av sammanlagt nio extra immaterialrättspoliser som ska utreda fildelningsbrott bland annat.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se