oeniga rödgröna

V och MP: - Datalagring, nej tack!

Vänsterpartiet och Miljöpartiet går emot Socialdemokraterna och vill stoppa EU:s datalagringsdirektiv.

Direktivet ska tvinga nät-leverantörerna lagra uppgifter från mailtrafik och telefonsamtal, för att hjälpa polisen att klara upp brott.

Maria Ferm (MP):

- Det här handlar inte bara om Sveriges medborgares integritet och möjlighet att leva sina liv utan att bli ständigt övervakade, utan allas medborgares integritet, säger Grön ungdoms Maria Ferm.

Många inom Vänstern och Miljöpartiet tycker som Maria Ferm och nu backar de båda partierna och vill inte att Sverige skaffar en datalagringslag.

Det skulle tvinga nätleverantörerna att spara kundernas uppgifter i minst ett halvår. Från början var det den dåvarande socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström som ville införa diriktivet.

- Vi ska se till att vi får en ny överenskommelse, det här är inget plockepinn där man kan välja och vraka mellan vilka direktiv man vill genomföra, utan man är skyldig att införa de direktiv som kommer från EU, säger Thomas Bodström (S)

Men Piratpartiets Rick Falkvinge tror inte på Vänstern och Miljöpartiet kommer att stoppa Socialdemokraterna från att införa direktivet.

-Vänsterpartiet skulle aldrig fälla en arbetarregering, säger Falkvinge (PP).

Men det tillbakavisar Maria Ferm (MP):

- Piratpartiet brukar hävda det oavsett vilken fråga det är. Men det handlar inte om att säga nej, vi ska se till att det inte ens blir en omröstning.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista