Molekylär likhet bakom ekolokalisering

Fladdermöss och delfiner är kanske så olika som däggdjur kan vara, men de delar förmågan att kunna orientera sig med hjälp av ljud - så kallad ekolokalisering. De sänder ut ett ljud och registrerar hur det reflekteras av omgivningen. Forskare har nu sett att den här förmågan har uppstått hos bägge arterna genom utvecklingen av ett och samma protein.

Det är evolutionsgenetiker som tittat närmare på proteinet prestin, som finns hos alla däggdljur och som är viktigt för att höra höga frekvenser.

Efter en kartläggning och analys av generna, som kodar för prestin hos de olika arterna så kunde forskarna konstatera att samma genetiska mutationer har uppstått hos både delfiner och fladdermöss och gett upphov till deras inbyggda ekolod helt oberoende av varandra.

Ett bevis på så kallad konvergent evolution på molekylnivå.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens:
Liu, Y., Convergent sequence evolution between echolocating bats and dolphins, Current Biology, Volume 20, Issue 2, R53-R54, 26 January 2010, doi:10.1016/j.cub.2009.11.058

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista