Maja Lundgren Foto: Sandra Qvist
litteratur

Maja Lundgrens nya sätter punkt

Författaren Maja Lundgren triggade en het, snudd på strindbergsk kulturdebatt med sin förra roman Myggor och tigrar. En självbiografisk roman som, när den kom 2007, fick ett påhoppat, svenskt kulturetablissemanget att ta ställning och välja sida: Var det hela en underlig, ja dålig roman av en möjligen sinnesrubbad kvinna eller en udda, skarp blick på de vingklippta i dammen? Idag är hennes första bok efter Myggor och tigrar här: Mäktig Tussilago.

Låt oss slå fast att det är en kristen socialist, starkt inspirerad av Strindbergs demoner, som skriver. Mäktig Tussilago är en bra, mystisk titel. Den klarnar också något efter bokens inledningsrader om Gud, som "ikläder sig naturens hela tussilagostass". Gud behöver inga andra medaljer än blommor. Men det är Gud det. De vänsterintellektuella som samlas till fyllefest, har lite svårare för tillvarons proportioner. En blöjpåse som huvudpersonen Oscar låter gästerna snubbla på i hallen för att själv framstå som en jämställd man, den blöjpåsens stank och övertydliga budskap är för hans bekanta en större händelse än vilken jordbävning som helst. Satiren i boken riktar sig mot dessa vänsterintellektuella och genren satir är obarmhärtig: För den som känner igen sig, är den träffsäker. För oss som står främmande inför de här figurerna, och vi är nog rätt många, väntar humorlös tomhet och ensamhet i texten.

Det är svårt att inte se den här boken som ett efterspel till Myggor och tigrar. Sönderslitna fragment, vit tystnad på sidorna. När boken slår mot namngivna personer, gör den det den här gången via fiktiva munnar. En försiktighet, ett överlevnadsmod, ett kaxigt "Mig dödade ni ej!" ropar mellan de glesa stycken - rika på detaljer, ändå fattiga ihop.

Men riktigt intressanta är Maja Lundgrens tankar kring galenskap och normalitet. Bokens Oscar (hette inte Strindbergs pappa Oscar?) dyker ner i sitt dårskap. Det är där guldet finns: I lyckan att höra demonerna, vara den av självaste tussilagoguden utsedde. "Är normalitet en radda döda metaforer?" tänker Oscars psykiater. Ja, skriver man mer levande som lite galen? Och var går gränsen mellan kreativt egensinne och sinnessjukdom? Maja Lundgren låter sin Oscar gå under. Själv klarade hon sig igenom både sina egna experiment och andras sjukförklaringar. Boken Mäktig Tussilago blir symbolen för detta. Punkten för förra romanen.

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".