USA och valet

USA på fallrepet? Del 4

Den här veckan är Kulturradions tema Med USA på hjärnan och här i Kulturnytt svarar i dag den amerikanske lingvisten och samhällsdebattören Noam Chomsky på vår enkätfråga om hösten 2008 kommer att betraktas som slutet på USA:s ekonomiska, kulturella och politiska dominans?

Nej, säger Noam Chomsky, USA kan nog ta sig ur den ekonomiska krisen, men det pågår stora förändringar. Modellen med Investmentbanker har kollapsat. Och Wall Street Journal överdriver kanske när de säger att Wall Street är borta, men det finns ett korn av sanning i det.

Den mest uppenbara krisen är de följder vi ser av 1970-talets liberalisering av finansmarknaden, säger Noam Chomsky. Den medförde ett skifte från fokus på produktion till finansiella operationer och fastighetsaffärer.

Men det pågår också en kris i den reala ekonomin, arbetslösheten ökar och konsumtionen minskar, inte minst efter kraschen på fastighetsmarknaden.

Dessutom går enorma utgifter till militären. Debatten var stor när räddningspaketet på 700 billioner dollar utgick till bankerna, men samtidigt betalades en lika stor summa till Pentagon, utan höjda röster.

Noam Chomsky säger att USA:s kris går att spåra lång tillbaka, men ändå ser han USA som starkare och stabilare än det heterogena Europa. Och de snabbt växande ekonomierna som Kina och Indien tror han har enorma problem som väst saknar. Allt från extrem fattigdom till ekologiska problem.

Ulrika Sten

ulrika.sten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista