Film

Assayas "Sommarminnen" en pärla i all sin exklusiva enkelhet

Den franske filmregissören Olivier Assayas har varit verksam i över 20 år och har gjort avtryck med filmer som Irma Vep och Mellan två höstar. Men det var ett tag sen - nu har han fått något av en comeback med relationsdramat ”Sommarminnen” och den har Anneli Dufva sett:

Det är inte lätt att förhålla sig till ting. Å ena sidan står de för ett habegär och en statusjakt, som det är svårt att se något gott med. Å andra sidan är tingen också bärare av minnen och av andra människors liv.

Filmen Sommarminnen lyckas hantera båda aspekterna av det där med prylar på ett oväntat klyftigt sätt.

Där är modern med sitt fantastiska hus - fullt av kvarlåtenskapen efter den berömde konstnär som både var hennes farbror och kanske älskare. Det är en estetik, en skönhet utan gräns och slut; det är slitet, bohemiskt och nyttjat, men ALLT är utsökt, utvalt, ner till minsta sockerskål eller kaffesked. Värdefull konst hänger på väggarna att se på varje dag, det antika skrivbordet är den faktiskta arbetsplatsen, det sällsynta vitrinskåpet rymmer allt möjligt skrot...

Man pratar om tingen, det handlar om tingen.

Filmen börjar med en familjemiddag i trädgården. Dottern, spelad av Juliette Binoche, designer i New York, hemma på besök, precis som lillebrodern som jobbar med gympadojjor i Kina. Den tredje sonen bor i Paris, är ekonom.

De tre syskonen som när modern dör ska ta hand om allt, som visar sig vilja olika saker. MEN - det utvecklas inte till någon strid dem emellan - det kommer istället att handla om någonting annat och djupare. För vad är ett livsverk egentligen värt? Glöm pengar, tänk arbete istället, avsikt, mänsklig strävan.

Vad betyder tingen? Vad betyder tiden?

Det är några fina turer innan allt är skingrat och Musée D’Orsay tagit hand om det de vill ha - skrivbordet står där i all sin ödslighet…

Filmen har flera riktigt fina scener och förstås en del bilder vackra som gamla målningar. En fransk liten pärla i all sin exklusiva enkelhet.

                                                            Anneli Dufva
                                                      anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".