Ekokris

Ekologisk och ekonomisk kris. Vad leder kriserna till?

Vad blir effekten av lågkonjunkturen för miljön? Vad sker i mötet mellan den ekonomiska krisen och klimatkrisen?

Det tycker jag är spännande frågor att fundera över, men det är ganska sällan vi ser den här diskussionen i svenska medier. Kanske Klotet kan råda bot på det?

Det verkar som om trenderna går emot varandra, visar ett axplock av nyheter jag hittat på nätet:

Lågkonjukturen slår också mot solcellstillverkarna som har överkapacitet och därför har genomför kraftiga prissänkningar

Också återvinningsindustrin har drabbats av fallande priser och ökande lager

Mer konsumtion av prylar, brukar vara receptet för ökad tillväxt. Men vad är det för prylar som vi behöver? Det diskuteras mindre.

Thomas L Friedman, som är kolumnist på New York Times, och som nyligen skrev boken ”Hot, flat and crowded” om den finansiella krisen och miljöproblemen, har fortfarande förhoppningar om ett hårt drabbat USA: Det är dags för en omstart med den kommande presidenten Obama. Bort från oljeekonomin och bilindustrins felsatsningar på bensinslukande jättebilar och fram till energipriser som uppmuntrar förnybara bränseln och mer energieffektiva åkdon. Det är dags att återvinna, återanvända och återupptäcka vår egen bakgård, skriver Friedman i sin julhälsning.

Förmodligen det finns fler smarta tänkare därute som funderat över de här kopplingarna mellan klimatfrågan och den ekonomiska krisen... Det är bara det att jag inte har hittat dem än. Kom gärna med tips!

En nyhet om ekonomi och miljö kom för några dagar sedan, från revisionsfirman Ernst & Young - investeringarna i miljöteknik ökade under förra året med 82 procent, jämfört med 2007 och det är sol och vind som drar till sig de mesta investeringarna.

Det har bland annat lett till att USA nu har tagit över tätpositionen bland världens vindkraftssatsande länder:

Så vart är vi på väg? Finns det lösningar därute som gäller både den ekonomiska och ekologiska krisen? Är det mer konsumtion av miljövänliga prylar som är svaret?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista