Kulturpolitik

Debatt: Kulturutredningen har missat en viktig mångfaldsfråga

Vilka är det som jobbar på landets kulturinstutioner? Ur vilka grupper rekryterar man personal? Och är inte det en viktig mångfaldsfråga? Men rekrytering som ett viktigt instrument för mångfald, det är något Kulturutredningen missat. Det menar Qaisar Mahmood, författare och debattör.

Vilket är det bästa sättet att få in mångfalden i en viss verksamhet? Jo, det är att personalen speglar folket utanför myndighetens väggar. För det är ju så att hur bra politiska mål än är så behöver de alltid fyllas med innehåll för att bli till kött och blod.

Tittar man på personalen vid våra kulturinstitutioner så visar det sig att endast en liten del av de anställda har starkare pigment och mörkare hår.

Nu tror jag inte att det bara är aspekten utlandsfödd som är frånvarande bland våra kulturanställda utan det gäller också var man bor, vilken utbildningsbakgrund och vilket livsmönster man harr. Dom flesta inom kulturvärlden verkar röra sig inom samma sociala cirklar.

Två av tre huvuden inom den kulturella sfären har rekryterats genom informella nätverk. Vilka man anställer är kanske ett av de viktigaste instrumenten för att få till mångfald. Och detta har kulturutredningen missat helt. Endast en mening i den 850 sidor tjocka utredningen tillägnas rekryteringsfrågan. Man skriver: ”Frågor om ledarskap och rekryteringar som speglar mångfalden i samhället hör till det som behöver uppmärksammas”. Punkt!

Risken med att inte beröra, problematisera eller föreslå konkreta mål kring rekrytering blir att man inte lyckas motverka just det vi-och-dom tänkande man säger sig vilja komma ifrån. Det blir som vanligt. Ett utbud för majoriteten och ett litet utbud för dom av dom och det via tillfälliga projektanställningar för att uppfylla kortsiktiga mångfaldssatsningar.

                                                      Qaisar Mahmood

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista