1 av 2
Afgansk pojke dricker vatten från en handpump i Kandahar
2 av 2
mailto:johan.bergendorff@sr.se

Myt att det råder vattenbrist på många ställen i världen

FN överdriver vattenbristen i världen, hävdas i en ny forskningsrapport om regnbevattnat jordbruk. Forskare från bland annat Stockholm Environment Institute har gått igenom världens vattenresurser både på ytan och nere i jorden och menar att för de allra flesta människor saknas inte vatten, däremot möjligheterna att ta hand om det vatten som ibland kommer som regn och översvämmningar.

- Det är en myt att det råder vattenbrist i vattenbristdrabbade regioner. Vi talar så ofta om torrområden och det finns stora problem. Men all forskning pekar på att det är en misstolkning. Det finns väldigt stora outnyttjade vattenresurser. Det är snarare så att det finns vatten vid fel tidpunkt, hävdar professor Johan Rockström vid Stockholm Environment Institute och Stockholm Recilience Center.

Enligt FNs senaste rapport World Water assessment så anses 1/3 av människor i Afrika, Asien och Latinamerika lida av vattenbrist. Men den nya rapporten visar att det istället är förutsättningarna att ta hand om vatten när väl regnet faller, eller när floderna är fulla av vatten som är dåliga. Regnet kommer ofta i häftiga skurar och rinner snabbt igenom landskapet utan att jordarna har möjlighet att tillgodogöra sig vätan. Om man på ett bättre sätt kunde ta hand om regnvattnet så skulle man både kunna ha tillgång till mer färskvatten att dricka och tvätta i, men även för att vattna de grödor som finns på åkrarna.

Johan Rockström tror att lösningen ligger i att effektivisera jordbruket som i många utvecklingsländer ger alldeles för små skördar, det behövs plöjningsfritt åkerbruk, många smådammar och terassering för att spara vatten.
- Paradoxalt nog skulle man kunna odla mer mat med en mindre mängd vatten, menar professor Johan Rockström vid Stockholm Recilience Center.
Johan Rockström tycker inte heller att vi ska ha dåligt samvete för att vi i Sverige köper produkter som kostat stora mängder vatten att producera i områden med vattenstress. Bara om vi handlar med tredje världen kan de lyfta sig ur fattigdomen, hävad Rockström.

Fast i Klotet idag så hör du också Jan Lundqvist vid Linköpings universitet som också jobbar för Stockholm International som pekar på att det verkligen finns områden på jorden där det är riktig vattenbrist, i mellanöstern tillexempel. Där tror han att lösningen istället vara att importera livsmedel ifrån länder där man har gott om vatten, tillexempel Sverige.

I dagens program tar vi upp klimatmärkning av livsmedel i Sverige som kommer till hösten. Borde man också sätta märken på vattensnåla produkter? Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".