1 av 2
2 av 2

Barnen och skolan i Japan

Ylva Mårtens besökte Japan kring midsommar 2005. Då var det regnperiod, fuktigt och varmt. Senare den 6 augusti var det 60 år sen dom amerikanska atombomberna fälldes över befolkningen i städerna Hiroshima och Nagasaki.

Hur är det att växa upp i Japan? Hur mycket lever japanernas speciella omtanke om de allra minsta barnen kvar i samhället idag? Boken ”Blomman och svärdet” av den amerikanska socialantropologen Ruth Benedict finns med som reselitteratur i Japan. Ylva Mårtens undersöker om den fortfarande har någon giltighet. Nativiteten i Japan är bland de lägsta i hela världen. I Japan vistas fler och fler barn på dagis. På en privat förskola för 0-6-åringar studerar barnen engelska. Att lära sig engelska tidigt anses oerhört viktigt i Japan. Det är vägen till framgång i karriären.

I den japanska skolan tillbringar eleverna mer än 240 dagar om året. Våra svenska skolbarn går i skolan 180 dagar varje år.

Lyssnarna kommer att få följa med till flera olika sorters skolor; en kommunal gymnasieskola, en kommunal grundskola, en privat flickskola och en friskola för hikikomori-barn, Tokyo Shure. Vad är en hikikomori? Hikikomori betyder att stänga in sig.

I Japan finns det många tusen barn och ungdomar som vägrar att gå till skolan, som drar sig undan. Barn som stänger in sig i sina rum. Dessa barn har fått det gemsamma namnet hikikomori. De flesta är pojkar.

Onosaka Ken är 10 år och går Tokyo Shure. Han berättar: ”Jag var hikikomori i fyra år. I min förra skola var det elever som förföljde mig och ropade fräcka saker efter mig. En gång la de en rutten tomat i min bänk.”

I Japan är mumintrollen mycket populära. Dessutom spelar Tove Janssons berättelse om ”Det osynliga barnet” en central roll i programmet.
Japanerna, gammal som ung älskar Mumintrollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista