Fler radiokanaler i Halland nästa år

1:59 min

Ett nytt sätt att fördela sändningstillstånden gör att radiokartan ritas om.

Från och med nästa sommar kommer hallänningarna att kunna lyssna på fler kommersiella radiokanaler. För första gången sedan kommersiell radio infördes i Sverige i början av 90-talet slutar de befintliga sändningstillstånden att gälla och nya ska delas ut. 

– Vi ser med spänning fram emot åtta nya härliga år från 1 augusti 2018. Det ska bli kul, säger Jacob Gravestam som är marknadschef på tyskägda Bauer media i Sverige.

Med kanalen Mix megapol får Bauer Media ett av de tre nationella tillstånden. Företagen fick lämna bud i ett stängt anbudsförfarande. De visste alltså inte hur mycket de andra företagen var beredda att lägga.

Bauer Media betalar över 400 miljoner kronor för att få sända i åtta år. Totalt får Myndigheten för press, radio och tv in över 900 miljoner för de nationella tillstånden.

– De pengar som radio tjänar genom reklam och annonsering har ökat med undefär 50 procent de senaste fyra åren, säger Jacob Gravestam på Bauer Media.

Radion går på stark frammarsch som annonsmedium.

Utöver Sveriges Radios utbud går det idag att lyssna på en eller två kanaler i stora delar av Halland. Från och med nästa sommar kommer över hälften av hallänningarna att kunna lyssna på fyra kommersiella kanaler.

– Det är jättekul. Vi konkurrerar om lyssnarna, det gör vi även med Public Service. Men om det går bra för radion, så går det bra för radiobolagen, säger Jacob Gravestam.

Och på Public Service, Sveriges Radio i det här fallet, ser man också positivt på att det blir fler kanaler i området.

– Mångfald och stort utbud är bra för lyssnarna, säger Maria Rickardsson, kanalchef på P4 Halland.

Samtidigt är hon tydlig med att Sveriges Radio och de kommersiella kanalerna har helt olika uppdrag. Medan de kommersiella kanalerna tänker mer utifrån köpkraft hos lyssnarna, har Sveriges Radio andra saker att förhålla sig till.

– Vi har tydliga regler om att vi ska vara oberoende och trovärdiga. Där har vi en väldigt viktig roll i en demokrati och i ett samhälle, säger Maria Rickardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista