Fler kommersiella radiokanaler att lyssna på

2:15 min

Den första augusti börjar de nya sändningstillstånden att gälla, vilket betyder fler kommersiella radiokanaler. Den lokala kanalen East FM försvinner dock.

Det nya tillståndet ger plats för fler frekvenser för kommersiella radiostationer att sända på. 

Från och med första augusti finns det tre stycken kanaler som sänder i hela Sverige och även en som sänder över hela Östergötland. Linköping och Norrköping får dessutom ett par extra till.

Sättet som det budades på tillstånden gjorde det svårt för mindre kanaler att få frekvenser att sända på. Den lokala kanalen East FM slutar nu att sända.

– Det känns ju såklart väldigt tråkigt. Personligen för att jag har varit på stationen i över tio år nu. Det har varit det enda jag gjort sedan jag tog studenten i princip, säger Hugo Kalm, stationsansvarig East FM.

I och med att East FM försvinner så kommer det inte finnas några lokala kommersiella kanaler kvar i Östergötland, som inte är närradio.

Hugo Kalm tycker att det är tråkigt att den lokala vinkeln försvinner och påpekar att många väljer att lyssna på sin lokala radiokanal fast de inte bor kvar, för att de ska kunna känna sig som hemma.

– Även om du bor och jobbar på Malta så kunde du höra oss prata östgötska om vad som har hänt på Drottninggatan de senaste dagarna, säger Hugo Kalm.

Dessa kommersiella kanaler finns från och med första augusti i Östergötland

Rikstäckande
Mix Megapol, NRJ och Rix FM

Östergötland
Rockklassiker

Linköping och Norrköping
Star FM

Linköping
Vinyl FM

 

På vissa orter kan det dröja innan kanalerna kommer igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista