Kraftig ökning av kortbedrägerier

1:27 min

Antalet kortbedrägerier ökar, uppger polisen. I fjol gjordes 80 000 anmälningar om köp med stulna kortuppgifter och i år har polisen redan kunnat notera en kraftig ökning.

– De fyra första månaderna i år, jämfört med samma period förra året är en 50-procentig ökning av bedrägerier där man använder stulna kortuppgifter, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.
 
Antalet kortbedrägerier har ökat stadigt under flera års tid, men förra året noterades en inbromsning, vilket Jan Olsson förklarar med att vissa banker infört extra säkerhetsåtgärder.

– Förra året så ökade det bara fem procent på grund av lösningar som en del banker hade infört. Men nu har ökningen satt igång igen kraftfullt. Vi ska ta reda på exakt vad det beror på, det vet inte vi i dag, säger Jan Olsson.
 
Många av problemen kan, enligt Jan Olsson, spåras till olika tjänster som låter användaren lagra sina kortuppgifter i exempelvis mobilappar eller hos nätbutiker för att göra betalningen av framtida köp smidigare. Om säkerheten hos apptillverkaren eller nätbutiken då brister så kan kortuppgifterna hamna i fel händer.

– Det skapas nya vägar för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt för köparen. Det är så man ser till att inte köparen går till något annat stället. Det är bara det att ju snabbare och smidigare det går desto sämre brukar säkerheten bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista