Stängt meddelar Piratbyrån på sin hemsida. Bilden är ett montage från sajten.
FILDELNING

Piratbyrån lägger ner

Piratbyrån lägger ner. På sin hemsida skriver piratlobby-organisationen att de har stängt för eftertanke, och en av grundarna säger att engagemanget blivit mindre och mindre senaste tiden. För Piratpartiet har Piratbyrån betytt mycket, säger partiledaren Rick Falkvinge.

– Jag tycker att det är lite sorgligt, Piratbyrån är något som vi levt med under sju år nu, men allt har sin tid och jag tänker att det får vara nog nu, säger Marcin de Kaminski till P3 Nyheter.

Piratbyrån öppnade 2003, som en motvikt till Antipiratbyrån – en av de organisationer som kräver skadestånd av personerna bakom The Pirate Bay. Just The Pirate Bay startade genom Piratbyrån, men fildelningssajten blev så stor att den krävde en egen organisation.

Varför väljer ni att lägga ner just i år när Piratpartiet vill in i riksdagen?
– Piratbyrån har varit väldigt mycket genom åren, men något som vi inte har varit är ett politiskt parti, så vi känner inte att vi har några som helst förpliktelser mot en eventuell valrörelse, utan det får de partierna som tycker att de här frågorna är viktiga får lösa det själva, säger Marcin de Kaminski.

Piratpartiets Rick Falkvinge blev inte förvånad över beskedet att Piratbyrån lagt ner.
– Piratbyråns roll var att väcka frågorna - de är väckta. Det är bara att lyfta på hatten och säga tack.

Genom Piratbyråns arbete startade också Piratpartiet.
--Piratbyrån var helt fundamental för grundandet av piratpartiet, piratpartiet hade inte funnits utan piratbyråns arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".