Varför så lite Hasse & Tage?

Vi får många frågor om gamla älskade humorklipp, musikprogram, favoritpjäser med mera. Av rättighetsskäl är det tyvärr mycket få program med musik som kan läggas upp för lyssning. Det gäller också produktioner som innehåller uppläsningar, dramatiska verk och sketcher – som Hasse & Tage, Mannen i svart och liknande.

Det vore fantastiskt om vi kunde slå upp programarkivets portar på vid gavel och erbjuda allt! Men det är bara när Sveriges Radio äger samtliga rättigheter i ett program eller klipp som vi kan erbjuda on demand-lyssning.

De allra äldsta programmen i Sveriges Radios programarkiv är det oftast inga problem med. Där är det nästan alltid bara radions egna medarbetare som varit inblandade i produktionen, och då har vi också webbrättigheterna.  

Men ju mer vi närmar oss vår egen tid, desto vanligare är det att programmen innehåller musik. Eller att delar av ett program kanske är gjort av någon frilansare eller att en skådespelare medverkar − dvs. fler än SR kan ha del av rättigheterna i programmen.

Dessutom är det en resursfråga: Vi har inte ens möjlighet att lägga upp allt på webben för lyssning som skulle kunna ligga där. Det innebär att det du hittar på Avgörande ögonblick bara är ett mycket litet axplock av allt det som finns sparat i Sveriges Radios programarkiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista