Monica Saarinen

Namn: Monica Saarinen     

Född: 1959 i Uleåborg, Finland

Bor: Södermalm i Stockholm

Familj: man och dotter, bonusson

Tid i yrket: drygt 20 år

Jobbat på P1: sen 2000

Gjort tidigare: Många journalister drömmer om ett jobb på TV, men för mig var det egentligen radion som lockade mest. Trots det började allt på Östnytt, SVT i Norrköping, där jag fick jobb som programledare 1987.  Blev senare programledare på SVTs Aktuellt, där jag också jobbat som inrikespolitisk reporter och gjort valvakor och hearings. Radiodrömmen gick i uppfyllelse först 1998, med ett erbjudande om att vara med och starta P1Morgon. Var där i ett år och kom sen tillbaka till radion 2000, först som chef för Studio Ett under ett par år och numera som programledare.

Bäst med att vara programledare på Studio Ett? Att man själv blir så engagerad och intresserad av Sverige och världen. Det är lyxigt att i sitt jobb få söka svar på frågan varför. Det känns som ett viktigt program, som många har en relation till. Blandningen av ämnen är också väldigt kul. (Radio är ju också ett snabbare och mer flyhänt medium än TV).

Sämst? Stressen! Det är ju ofta väldigt snäva tidsmarginaler. Men samtidigt är det dubbelt, eftersom det ofta är i stressiga situationer som ens egen kunskap och förmåga testas.

Journalistisk höjdpunkt: En rundresa i Norden som resulterade i ett 17-minuter långt reportage i Aktuellt inför folkomröstningarna om EU-medlemskap. Och reportaget om 80-åriga Annie Eriksson som, trots att hon var dement, inte fick flytta från ett äldreboende i Sveg till ett äldreboende i närheten av sin dotter i Stockholm pga knasiga regler. Efter ett reportage i Aktuellt tvingades kommunen backa, och Annie fick flytta.

Fritid: läser en bra roman eller sitter med fiskespö och matsäck på en åländsk kobbe.

Övrigt: nördigt intresserad av svensk politik. Är både svensk och finsk medborgare, men talar bara ”köksfinska”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista