Riksdagsmän klottrade på Wikipedia

Skådespelaren George Clooney är en "kommunistsopa" och komikern Nour El-Refai en "feministsubba".

Någon eller några på riksdagen har ägnat sig åt omfattande smutskastning på nätsajten Wikipedia som fungerar som ett fritt uppslagsverk på nätet.

Det är programmet "Aschberg" i TV 8 som granskat ändringar i den fria nätencyklopedin Wikipedia, som alla kan redigera. Hela 55 ändringar kunde via IP-nummer spåras till datorer på riksdagen och hos politiska partier.

Inga spritfester

Någon från Moderata samlingspartiet har upprepade gånger tagit bort information om att Moderata ungdomsförbundet anordnat spritfester för att värva medlemmar.

Felaktiga medlemssiffror

Inte mindre än fem gånger tas nyhetsartiklar bort om att Ung vänster blåst upp sina medlemssiffror.

Mörkar medlemskap i "Livets ord"

Information om att partimedlemmen Ella Bohlin har varit medlem i Livets ord har också tagits bort av någon från Kristdemokraterna.

Försköning och smutskastning

Men förutom att information förskönats har ren smutskastning av kända personer skett från riksdagens datorer. Någon har bland annat skrivit på Wikipedia att Zlatan Ibrahimovic "har en fräck och arrogant spelstil", och senare lagt till att han har en kriminell bakgrund. En känd hockeyspelare anklagas för våldtäkt och kallas för "sopa".

De flesta ändringarna har gjorts på arbetstid.

Emma Fagerberg/TT

Vad är Wikipedia:

Wikipedia är ett uppslagsverk på nätet som är fritt att använda och fritt att redigera. Vem som helst kan hämta information men också fylla på med egen genom att skapa ett användarkonto eller genom att låta sin IP-adress synas.

Det är användarna som styr innehållet i uppslagsverket, vilket i olyckliga fall har lett till klotter, spam och vandalism.

Användare som konsekvent förstör och sabboterar på sajten plockas bort och blockeras genom att de får sina IP-adresser spårade och spärrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista