Om Ekots lördagsintervju

Ekots lördagsintervju sändes för första gången 1997. Konceptet var enkelt, och detsamma som idag: en aktuell makthavare intervjuas om aktuella frågor.
Programmet har genom åren gästats av politiker och kungligheter, Nobelpristagare och näringslivschefer. Intervjuerna citeras regelmässigt av andra medier.

EU-profiler och politiker

Toppolitiker som statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Stefan Löfven är återkommande gäster. Sveriges drottning Silvia, Finlands president Tarja Halonen och drottning Margrethe av Danmark har blivit intervjuade, liksom den israeliske veteranpolitikern Shimon Peres, den globale finansmannen George Soros, Mexikos president Vicente Fox och de svenska näringslivstopparna Jacob Wallenberg, Niklas Zennström, Pehr G Gyllenhammar och Leif Johansson.
EU-profiler som Javier Solana, Romano Prodi och José Manuel Barroso hör också till gästerna.
Ekots lördagsintervju är utfrågning utan filter; allt som sägs kommer med.
 
Hör av dig till oss
Varje vecka lyfter vi två synpunkter från er lyssnare angående veckans program. Detta presenterar vi i rutan ”Lyssnarna tycker till”. Vill du inte att ditt namn kommer upp här på sajten, var vänlig meddela detta när du skriver till oss.
Har du synpunkter på programmet? Eller vill du bara ge ris och ros? Hör av dig till oss genom kontaktrutan som finns till höger.

 


Saarinen tar över Ekots lördagsintervju i vår

Monica Saarinenen av P1:s främsta programledare, blir den som från och med i vår gör Ekots lördagsintervju. Saarinen har varit programledare på Studio Ett sedan 2002 och har lett flera partiledarutfrågningar.

Prisas för sina intervjuer

Tomas Ramberg var ansvarig för Ekots lördagsintervju 2002-2012, men har från och med januari 2013 blivit politisk kommentator på Ekot. Han har arbetat på Ekot sedan 1994 och har varit programledare för P1-morgon och Studio Ett samt inrikeschef och politikreporter. Innan Tomas valde att ägna sig åt journalistiken, var han under 12 år verksam som metallarbetare. Tomas har tilldelats flera utmärkelser för sitt arbete och brukar rankas som en av landets mest inflytelserika journalister.
– Det är stärkande och uppmuntrande att folk står ut med mina tjurskalliga frågor. Tjatiga intervjuer kanske har en framtid trots allt, säger han.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista