Linda Carlsson. Foto: Josef Nylén.

Så jobbade Linda Carlsson med "Torget som försvann"

När jag bodde i Bollnäs fanns det ett vanligt torg med uteservering och träd, fontän och den typ av stilla folkliv man förväntar sig i små städer. Då jag kom tillbaka nästa gång var torget borta, kvar fanns grus och det var något underligt med platsen som gjorde att jag minns det väldigt tydligt. 

Kanske för att det inte fanns några tecken på förändring, allt var stilla, övergivet och människorna låtsades inte se. Det fick mig att undra vad som hade hänt.

Det var speciellt att berätta en historia som berör en hel stad och som har pågått i många år. Jag fick höra olika versioner av vad som hänt, vem som gjort vad och när. Så det blev en hel del jobb med att kolla upp vad som verkligen hänt. Jag har varit på plats i Bollnäs flera gånger och pratat med väldigt många. Ungefär trettio personer fick till sist komma med i dokumentären. Sedan har jag arbetat i studion med stort stöd från producenten Ylva Lindgren. Vi har undersökt hur just den här berättelsen skulle låta, och till sist hittade Torget som försvann hem i formen av en saga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista