August Strindberg 1886 i Gersau, Schweiz.
1 av 2
August Strindberg 1886 i Gersau, Schweiz. Foto: Selfie! /Kungliga Biblioteket.
August Strindberg (Foto: Scanpix)
2 av 2
August Strindberg (Foto: Scanpix)

August Strindberg i vårt dramaarkiv

Det är inte bara dramatikern och dramatikerns ord som är det speciella med drama i radio. Det är också närheten till den som levererar ordet: Skådespelaren!

I våra föreställningar kan man fortfarande höra de röster som annars för alltid tystnat. Stämmor som givit kropp och röst åt Strindbergs persongalleri finns kvar hos oss, tillsammans med de röster som idag ger samma persongalleri liv. Allt speglat i sin tids perspektiv.


Under länken Strindbergs dramer finns all dramatik av August Strindberg. Både den som finns inspelad och den som inte är det.


Under Strindbergspjäser för lyssning finns de titlar som är upphovsrättsligt fria för lyssning. Det är de uppsättningar som är gjorda fram till och med 1966.


Strindbergs fem kammarspel. Dramer som utspelar sig med få roller, sparsam dekor och på liten scen.


August Strindberg hämtade stoff från sitt eget liv till sina dramer. Varningsdramerna är ett exempel på det.


Förutom alla de inspelningar som gjorts av August Strindbergs pjäser så har det också gjorts ett antal dramatiseringar, eller gestaltningar av prosaverken.


Det har också skrivits pjäser om Strindberg, Strindbergs fruar, Strindbergs liv och Strindbergs pjäser...


Massor av program och röster om August Strindberg har hörts genom åren. Här är ett litet urval.

Denna sida är sammanställd och gjord av Marie Jansson. Faktagranskning och korrektur av "Strindbergs dramer": Stellan Larsson.

Stort tack till Per-Ola Vallgren och hans kolleger på Sveriges Radios programarkiv för all hjälp med ljudfilerna, Simon Elmqvist på Grammofonarkivet för restaureringarna, Johanna Bäck på P1 Webben, Eric Nyblaeus, Jerker Jansson och Magnus Lindman på Radioteatern, Erik Bergstrand på Dokumentarkivet samt Ulrika Lindgren och Marika V Lagercrantz på Dramawebben för råd och dåd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".