Kultur utvecklades när folkgrupper ökade

Människans framsteg de senaste 200 000 åren, från grottmålningar till kärnreaktorer, har inte uppstått för att våra hjärnor blivit större. Våra kulturella framsteg blev i stället möjliga när befolkningar ökade, så att idéer kunde bevaras och utbytas mellan folkgrupper. Det menar en grupp forskare vid University College London i en ny studie som publiceras i tidskriften Science idag.

Forskarna har, bland annat genom datormodeller, visat att just befolkningstätheten kan förklara varför vissa folkgrupper kunnat bevara och bygga vidare på kulturutryttringar, som har gått förlorade hos andra grupper.

– Den kultur vi idag ser, allt från penicillin till rymdfärder, kan vi bara förstå genom att det bygger på tidigare, redan existerande kultur så att vi kan en färdig, smart, människa för flera hundra tusen år sen men för att vi ska ha ett samhälle som det ser ut idag så krävs det väldigt lång tid för att all den här kunskapen ska uppstå och bevaras, då, om man ska bygga på mer, säger etologen Johan Lind vid Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet.

Referens:
Powell, A. (2009) Late Pleistocene demography and the appearance of modern human behaviour. Science, 4 June.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista