1 av 2
Tomas Norström är domare i Stockholms tingsrätt.
2 av 2
p3 nyheter

Samma domare - nya jävsanklagelser

Uppdaterad 11:45

Domaren i Pirate Bay-rättegången har blivit anmäld för jäv en gång till i ett annat fall. Precis som i Pirate Bay-målet sitter domaren Tomas Norström och de som företräder rättsinnehavarna i samma föreningar på fritiden.
– Det är ganska allvarligt för då får ju klienten inte en korrekt rättegång, säger advokat Thomas Lindqvist på Göteborgs advokatbyrå.

Nu har också den fjärde och sista av Pirate Bay-advokaterna överklagat domen. Han tycker, precis som kollegorna, att rättegången borde tas om eftersom Tomas Nordström var jävig.

Hur påverkar det här ditt förtroende för domstolarna i Sverige? Diskutera!

Thomas Lindqvist företräder ett bilföretag i Göteborg som dömdes i höstas för att ha sålt fälgar som var för lika BMW:s fälgar. Straffet från Stockholms tingsrätt blev skadestånd på över 650 000 kronor.

Vad tyckte du om nivån på skadeståndet när du fick domen?

– Jag tyckte att det var en ganska hård dom, säger Thomas Lindqvist.

Vad tänker du om den nu när de här omständigheterna kring domaren och advokaten har kommit fram?

– Det är möjligt att intresset för att främja upphovsrätten och värna om den kan ha påverkat domarens omdöme.

Samma kopplingar som i Pirate Bay-målet
P3 Nyheters granskning av Pirate Bay-målet visade att domaren och advokaterna på målsägarsidan sitter med i samma föreningar på fritiden. Precis samma sak gäller i det här fallet också. Domaren Tomas Norström är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU) och han sitter dessutom i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR). Advokat Henrik Wistam, som har företrätt BMW i det här målet, är medlem i de båda föreningarna.

– Vi har inte haft en aning om det här förrän efter Pirate Bay-domen, säger Thomas Lindqvist på Göteborgs advokatbyrå.

Vi har ringt till domaren Tomas Norström men han vill inte svara på några fler frågor. Lena Berke är hans chef på tingsrätten i Stockholm.

– Att man är medlem i en förening som diskuterar den juridik som det handlar om har jag väldigt svårt att se skulle vara suspekt. Det har framställts just från Sveriges radio som kopplingar till andra som är med i samma föreningar. Det låter som något slags maffiavälde. Jag tror att folk tror att det är mycket mer än vad det egentligen är. Men det är inte jag som bestämmer det utan det gör hovrätten, säger hon.

Men oavsett vad hovrätten kommer fram till tycker Lena Berke att domaren borde ha berättat om sina olika medlemsskap innan de här båda rättegångarna började.

– Det är naturligtvis så att det hade varit bra om han hade tagit upp det här innan eftersom det här var ett så infekterat mål, säger Lena Berke.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista