p3 nyheter

"Fildelningen är tillbaka"

Den olagliga fildelningen är på väg tillbaka till samma nivå som den låg på innan Ipred-lagen och Pirate Bay-domen. Den slutsatsen drar flera experter som P3 Nyheter har pratat med.


Reinfeldt förklarar sig.
"Har fått lägga ner utredningar"
och många handlar på macken.
Vi besökte Dreamhack.

 Har du börjat ladda ner igen? Varför?

– Trafiken har växt sen tappet i april och idag är vi över de nivåerna som vi var på för ett år sen samma månad, säger Kurt-Erik Lindqvist på Netnod som mäter nättrafik i Sverige.

Och Henrik Bergqvist, som är teknikchef på nätverksföretaget Cisco Sverige, säger till TT att trafiken håller på att återhämta sig efter Ipred.

– När Ipred infördes sjönk det kraftigt och sedan stiger trafiken. Just nu är det på samma nivå som i januari, säger Henrik Bergqvist.

"Olaglig fildelning"
Eftersom internettrafiken sjönk radikalt den första april när fildelningslagen Ipred infördes i Sverige så är slutsatsen hos experter som vi pratat med att det är den olagliga fildelningen som är tillbaka. Anders Rockström jobbade med it på Telia tidigare, idag arbetar han med nätutveckling på Kungliga tekniska högskolan.

– Det som har förvånat professionella bedömare är att det har tagit så lång tid, men nu är attityden hos många att det håller på att gå tillbaka till det normala säger Rockström.

Än så länge har det inte varit någon rättegång om upphovsrättsintrång efter Ipred och ingen har heller tvingats till att betala skadestånd till någon rättighetsinnehavare med hjälp av Ipredlagen.

"Piratpartiet göra att de vågar"
– Dessutom kan Piratpartiets framgångar i EU-valet göra att folk nu vågar börja med olaglig fildelning igen, säger Anders Rockström.

Men Netnods vd Kurt Erik Lindqvist säger till TT att han inte vill dra för stora växlar på trafikförändringarna. Långt ifrån all svensk internettrafik passerar genom Netnods knutpunkter.

– Jag tror att man bör vänta till slutet av året innan man drar några säkra slutsatser om internettrafiken, säger han.

Väntar på första Ipred-domen
Per Strömbäck talesperson för dataspelsbranschen, är inte förvånad över att det verkar öka igen.

– Det har funnits olika spådomar om vad som skulle hända, men de flesta har väl varit överens om att man kunde förvänta sig en långsam ökning.

Förra året var Spore enligt sajten TorrentFreak det mest illegalt nedladdade spelet. Hur det blir i år vet vi inte, och enligt Per Strömbäck har Dataspelsbranschen själva inte kunnat se nån ökning av nedladdningen av just spel än efter dippen i april.

Men han tror att en avgörande faktor för folks illegala fildelande är hur det går i det enda svenska IPRED-ärendet hittills.

Flera ljudboksförlag har ju vänt sig till Solna tingsrätt för att få ut Ipuppgifter från Ephone, men än så länge finns inget beslut.

– Om det visar sig att man kan få ut ip-nummer, då har det ju visat sig att lagen fungerar, och då är det nog inte orimligt att tänka sig att den långsamma ökningen avbryts, säger Per Strömbäck.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se