p3 nyheter - ipred

Branschen vann första Ipred-fallet

Uppdaterad 12:03

Nu har Solna tingsrätt kommit med det första beslutet om att lämna ut personuppgifter på en misstänkt fildelare enligt Ipred-lagen.

Bredbandsoperatören e-Phone måste lämna ut namn och personuppgifter på den som ska ha fildelat 27 ljudböcker till förlagen.

Domare Mats Jender:

Läs tingsrättens beslut:
  


Första Ipredfallet i tingsrätten


 


Ljudboksföretagen Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts ska få ut personuppgifterna från operatören e-Phone för att kunna kontakta den misstänkte fildelaren.

– e-Phone ska helt enkelt tala om vem som står bakom IP-adressen och tala om namn och adress, säger domare Mats Jender vid Solna Tingsrätt.

Om e-Phone inte lämnar ut uppgifterna måste de betala 750 000 kronor i vite till staten.

Tidigare har de vägrat lämna ut uppgifter, och bland annat hävdat att ljudboksförlagen inte har tillräckligt tydliga bevis och att själva utlämnandet strider mot Europakonventionen.

e-Phone själva ska nu bestämma sig för om de ska överklaga det här bestlutet eller inte, berättar deras advokat Peter Helle:

– Det här är väldigt komplext när det handlar om svensk rätt, europeisk rätt och människorättsfrågor.

Men Mats Jender på Solna Tingsrätt menar att det är klart och tydligt att Ipred-lagen gäller och att det är såhär den ska tolkas.

– Det har gjorts en grundlig genomgång av den här frågan innan lagen infördes, och tingsrätten menar att den inte strider mot Europakonventionen, berättar Mats Jender.

Tingsrätten tyckte alltså inte att e-Phones invändningar höll, och de tyckte också att ljudboksförlagen har tillräckligt många bevis för att e-Phones kund på sannolika skäl har fildelat upphovsrättsskyddat material.

– Förhoppningsvis leder det här beslutet till att de som sysslar med uppladdning i större skala förstår att upptäcktsrisken är stor, säger förlagens advokat Peter Danowsky.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se