p3 nyheter - the pirate bay

Pirate Bay kan ge nya etikregler

Sverige måste få tydliga etiska regler för domare, tycker Domareförbundet.

Det har diskuterats flera gånger tidigare, men efter jävsanklagelserna mot Pirate Bay-domaren tycker Domareförbundet, där Thed Adelswärd är ordförande, att de etiska reglerna måste införas.

Läs också:

– Vi har ju bestämt att vi ska påbörja ett arbeta för att ta fram etiska regler eller riktlinjer för domare i Sverige.

I torsdags berättade hovrätten att de inte tycker att domaren i Pirate Bay-målet var jävig. Han sitter ju i föreningar som har kopplingar till upphovsrättsindustrin, men hovrätten menar att det inte har påverkat hans dömande. För att slippa att domare ifrågasätts på det har viset och för domarna själva ska veta vad som är okej och inte - så vill Sveriges Domareförbund skriva ner regler nu - till exempel just om vilka föreningar det är lugnt att sitta med i.

– Den här domaren var inte jävig. Vad han möjligen får viss kritik för - och det är nånting som jag kan hålla med om -  är att han inte tillräckligt klart har deklarerat för parterna att han har, framförallt i en av de här föreningarna, ett uppdrag som styrelseledamot.

Regeringen beställde en utredning förra året som handlar bland annat om folks förtroende för domstolarna. Där nämns också det här med etiska regler för domare, säger Sigurd Heuman, ordförande för utredningen.

– Rent konkret kan ju det handla om vilka föreningar man bör eller inte bör vara med i. Men det viktigaste kommer att vara hur man uppträder i sin yrkesroll, att man visar att man är opartisk och objektiv.

Domarnas fack Jusek vill också ha etiska regler för svenska domare och därför lutar det åt att det blir så, säger Thed Adelswärd på Domareförbundet.

– Jag tror det, jag skulle bedöma att det tar ett till ett och ett halvt år innan vi kan anta reglerna.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista