Trögt för Stim:s fildelningsmodell

Fildelningsmodellen från låtskrivarnas organisation Stim är på väg att misslyckas. Förslaget som kom för två år sedan handlar om att att folk mot en extra bredbandsavgift ska kunna ladda hem fritt.

 säger Susanne Bodin från Stim.


Tidigare hos P3 Nyheter:


Stim, som hjälper artister att få betalt för musik som spelas i radio bland annat, har inte pratat med någon av bredbandsleverantörerna sedan i somras.

– Vi gjorde det vi kunde göra. Vi tog fram ett underlag och vi visade oss villiga att ställa våra rättigheter till förfogande för den här modellen, säger Susanne Bodin från Stim.

I somras träffade Stim leverantörerna senast. Efter det har inte frågan diskuterats. Susanne Bodin tror att det är de tekniska och praktiska detaljerna för att få fram en bra tjänst som avskräcker bredbandsleverantörerna.

– Jag tycker det ligger ett ansvar hos internetoperatörerna för vad som sker i deras nät. Tyvärr tycker jag att de har duckat för sitt ansvar i den här frågan och inte velat ta tag i och se möjligheterna i den här modellen som vi har erbjudit.

Stims hyllade och kritiserade tanke var att de som skulle vilja fildela musik utan att gör det olagligt skulle kunna betala lite extra på månadsräkningen och sedan fritt ladda hem och dela hur mycket de vill.

– Vi ger inte upp för det. Vi kommer att vara innovativa och försöka hitta nya förslag. Det är vår uppgift som musikskaparnas organisation.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista