Alejandra Lundén, För Tro – en installation med 843 byggklossar.

Platsen inom oss

P1 torsdag 20 november kl. 14.03, måndag den 24/11 kl. 18.15

Om minnesmärken som offentlig konst, och utställningen FörlustWanås.

Vad ska vi med minnesmärken till? Kan vi bedöma minnesmärken på samma sätt som vi bedömer annan offentlig konst? Och hur ser ett bra minnesmärke ut?

Med utgångspunkt i årets utställning på Wanås undersöker Fredrik Pålsson vad som egentligen kännetecknar de moderna minnesmärken som rests sedan andra världskriget, och som gör ett stillsamt uppror mot den heroiska monumenttraditionen.

Ännu en gång visar radion att det är vårt mest bildstarka medium, när vi berättar om minnesmärken i Stockholm, Paris och Washington. Du får följa med på en rundvandring i Jon Brunbergs vision av ett minnesmärke över alla som omkommit i krig sedan andra världskriget, och träffa Alejandra Lundén som gjort en omskakande och omtalad installation där mer än 1000 träklossar får representera de barn som dött i Israel-Palestinakonflikten sedan den andra intifadan bröt ut i september år 2000.

Dessutom medverkar en av världens mest välrenommerade experter på området: James E. Young, som suttit med i juryn vid valet av två av de senaste årens mest välkända minnesmärken – det i Berlin över de judar som mördades under andra världskriget och det i New York till minne av offren som dog i 11 septemberattacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista