P3 NYHETER

Mer praktik i plugget

En tredjedel av alla unga kan tänka sig att jobba gratis för att få in en fot arbetslivet, det visar en undersökning som Studentmedia gjort på över 12 000 personer som är mellan 15 och 27 år. Gustav Borgefalk läser sista terminen på Handelshögskolan i Stockholm och han tycker att det borde vara mer praktik under utbildningen.

- Studier och arbete borde inte vara separerat utan det borde vara mycket mer sammanvävt. Praktik är ett väldigt bra sätt att få ut studenter i arbetslivet, säger Gustav Borgefalk.

Kontakterna med arbetslivet handlar för de flesta studenterna idag om arbetsmarknadsdagar på universiteten och högskolorna då olika representanter från företag bjuds in för att berätta för studenterna vad de sysslar med.

Yegane Shirazi Nejad går sista året på Walthers gymnasium i Stockholm och hon tycker att man borde få praktisera på olika jobb varje år.

- Jag ville från början bli läkare eller något i den linjen så jag fick en praktikplats på BB i åttan och det var väldigt roligt. Men jag kände ändå att det inte riktigt var min grej så det var liksom skönt att man fick det bekräftat, säger Yegane Shirazi Nejad.

Högskoleminister Lars Leijonborg håller med studenterna.

- Ungdomarna, när de är färdiga med sin examina så har de oftast svårt att hitta ett jobb. Och erfarenheten visar att om man har jobbat under tiden, antingen för att dryga ut sin ekonomi eller för att göra en praktikperiod så har man lättare att hitta en arbetsgivare, säger Lars Leijonborg.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista