1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
3 av 5
Lotta Malmstedt
4 av 5
Foto: Peter Arwidi/Scanpix.
5 av 5
Dudi Sela tränar med det israeliska Davis Cup laget i Baltiska hallen i Malmö. Sverige spelar Davis Cup tennis mot Israel i Baltiska hallen till helgen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Idrott och politik, dödshjälp, Lettland, Mona Sahlin

16.00-16.45

Kineser tar över SAAB och Volvo
De utpekade kinesiska bolagen är Geely Automobile och Dongfeng Motor Group. Geely är dessutom det företag som enligt affärstidningen Wall Street Journal i måndags, är intresserat av Volvo. Ett kinesiskt Volvobud kan komma redan om en vecka, skrev tidningen.
Tony Fang, docent i företagsekonomi och Johan Björkstén, företagare i Peking och författare medverkar.

Stoppa matchen?
Under kommande helg möter Sverige Israel i Davis Cup i tennis i Baltiska Hallen i Malmö, ett arrangemang som har ifrågasatts efter krigshändelserna i Gaza och kritiken mot Israels krigsinsats där. Tusentals demonstranter väntas till Malmö och Malmö fritidsnämnd har beslutat att matcherna av säkerhetsskäl ska spelas utan publik. Hur ska idrotten förhålla sig till politiken och samhällsfrågorna? Vem ska agera på den idrottspolitiska arenan?
Kutte Jönsson, filosof Idrottsvetenskap, Olof Holmgren, Stoppa matchen-nätverket, Gunnar Brink, radiosporten SR och Rolf Jönsson, riksidrottsförbundet medverkar.
 

Industrikärnkraft
Svensk industri jublade när alliansen oväntat presenterade sin kärnkraftsinkuderande energiuppgörelse för en månad sedan. Äntligen hade den intensiva lobbyingen fått genomslag. Nu var jobben säkrade. För svensk industri är ju beroende av kärnkraft för att överleva. Eller? Hur är det med den saken egentligen? Går det att få något vettigt svar på denna ödesfråga?
Reportage av Marie Nilsson Boij.

17.00-17.45

Dödshjälp
En barnläkare har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord eller dråp, på en tre månaders baby. Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet skulle det i så fall gälla ett barmhärtighetsmord, flickan hade svåra hjärnskador och svåra kramper. Enligt mamman gavs flickan lugnande medel och vaknade aldrig mer. Vad är tillåtet och hur går det till i verkligheten?
Johan Frostegård, professor, docent, Institutionen för Medicin, Eva Bågenholm Nilsson, Sveriges Läkarförbund och Fredrick Federley, (C), riksdagsledamot.

Mona Sahlin och ungdomar
Om inrikespoltik och de politiska partiernas försök att hämta in tankar och erfarenheter också från personer som inte själv är partipolitiskt aktiva. Sedan förra höstan har Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin samlat en grupp ungdomar runt sig för att hitta idéer och infallsvinklar på partiets ungdomspolitik.
Studio Etts Pontus Mattsson var med när de träffades tidigare i veckan.

Lettisk familj
I Lettland blir alltfler människor av med sina jobb i spåren på den ekonomiska kris som har drabbat landet. Just nu är arbetslösheten omkring 10 procent och varje dag kommer nya besked om uppsägningar. Och prognosen just nu är att arbetslösheten kommer att stiga till åtminstone 16 procent innan det vänder kanske nån gång år 2010.
Korrespondent Christer Fridén, har träffat en ung tvåbarnsfamilj där båda föräldrarna nu är arbetslösa och helt utan inkomster.

Samtal med Willy Silberstein, SR medarbetare.

Barack Obama och budgetreaktioner
Sedan Barack Obama la fram sitt budgetförslag i förra veckan har en intensiv debatt brutit ut i USA, om landet genom Obama är på väg bort mot de ekonomiska idéer som format landet under de senaste 30 åren, de som las fast under president Reagan. Ja, den del debattörer ser t o m Obamas jättesatsningar på offentliga investeringar som ett tecken på att han vill ta USA i en mer europeisk ekonomisk riktning.
Vår New York korrespondent Daniel Alling, har tagit sig en titt på debatten.

Jan Emanuel
Socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson har kallats till ett möte med partiets gruppledare i riksdagen sedan han velat hyra ut en lägenhet i Stockholm för tiotusen kronor i månaden och en villa i Visby trettiofemtusenkronor i veckan.
Lena Mellin, Aftonbladet och Maria Abrahamsson, SVD medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Lotta Malmstedt
Producenter: Maria Meschke och Anna Landelius
maria.meschke@sr.se
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista