p3 nyheter

Framtiden osäker för kårdagis

Kårtidningar, studentbostäder och särskilda dagis för studenternas barn. Det är några saker som riskerar att försvinna, har kårerna kommit fram till nu när det har gått en vecka sedan regeringens förslag om att ta bort kårobligatoriet.

Heltidsstudenterna Leigh Ann och David har sin dotter Emma på kårens dagis i Karlstad och säger att det betyder mycket för dem.

Både Leigh Ann och hennes man David pluggar heltid och det betyder mycket att kunna ha Emma på kårens förskola, tycker de.

– Framför allt att de erbjuder sig att ha öppet till exempel om vi har salstenta på en lördag eller så. Det kan jag tänka mig att en vanlig förskola inte skulle göra på samma sätt, säger David.

– Jag tror att det är en eller två dagar som Emma har varit själv där med personal. De har full förståelse, berättar Leigh Ann.

Har funnits i 40 år

Förskolan Kulingen startades av Karlstad studentkår 1969. Filosofin är att rätta sig efter studenterna, som bland annat har förtur i kön.

I dag går förskolan runt på kommunbidrag, och får de underskott går kåren in med pengar. Men det kommer de antagligen inte kunna fortsätta att göra när kårobligatoriet tas bort nästa år, säger kårens ordförande Susanna Svensson.

”Man måste vara realistisk”

De 105 kronor i statsbidrag per student och år som regeringen har föreslagit att kårerna ska få räcker inte, menar hon.

– Vi vill jättegärna ha kvar Kulingen för det är en bra och viktig verksamhet för våra studenter. Men man måste ju vara realistisk när det blir en såpass hård nedskärning av resurser.

Osäker framtid

Verksamhetschefen på Kulingen, Lena Andersson, tror inte att de kommer att behöva stänga. Men framtiden är ändå osäker.

– Ja det känns ju lite nervöst för jag tror att studentdaghemmet har en stor funktion att fylla. Vi har ju 26 barn inskrivna nu och 13 barn som vill in omedelbart.

Flera av de som står i kön är par där båda pluggar, och det är särskilt att de som kommer in som reserver på ett program får en plats.

– En annan viktig sak är att vi inte stänger för planering. Det känns helt fel mot studenter som inte har något socialt nätverk och det ligger en tenta just den dagen, säger Lena Andersson.

Hur tror ni att det hade funkat att plugga båda två om det här dagiset inte hade funnits?

– Det hade kanske funkat, men det hade blivit svårare vid vissa tillfällen. Vi har kompisar som kan ställa upp, men det blir mer komplicerat eftersom vi inte har någon familj här, säger David. 

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se 

Det här har kåraktiva gjort genom åren

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är starkt kritiska till regeringens förslag om kårernas framtid. De tror bland annat att vi kommer att få se färre initiativ till företagande bland studenter.

Här är några exempel på verksamheter som startats av kåraktiva genom åren:

- Elite Hotels
- Akademibokhandeln
- Kilroy Travels
- Studentkortet
- Bishops Arms-kedjan
- Drivhuset
- Ett antal bostadsstiftelser
- Ett antal större gym
- Studenthälsorna

Källa: SFS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista