Judisk maffia på museum

Så ska det handla om en kontroversiell utställning om judisk maffia, en konstinstallation med det dråpliga namnet Kosher Nostra - Judiska gangstrar i Amerika 1890-1980. Nej utställningen är inte en provokation från Historiska museet i Stockholm utan visas på Judiska museet i Wien. Vår korrespondent lät sig fascineras

Den judiska maffian i USA var nästan lika stor som den italienska men är väldigt okänd här i Europa, åtminstone för alla som inte sett filmen One Upon A Time in America. Den omfattande fotodokumentationen, mestadels pressbilder och polisbilder, ger en dyster bild av det hårda livet i den undre världen. Så mycket ond bråd död har jag inte sett på länge, plötsligt ligger en maffialedare där fortfarande med spader-ess-spelkortet i den blodiga handen, gansterspråket för att hustrun skulle bli änka. Den österikisk-israeliske konstnären Oz Almog är inte intresserad av den sociala och historiska bakgrunden till ganstervärlden, en och en halv miljon judar kom till USA på kort tid vilket satte sina spår. Ingen vågade nonchalera Benjamin ”Bugsy” Siegel, Louis ”Lepke” Buchalter eller Monk Eastman med en privatarmé på ettusentvåhundra man. Men den obestridlige maffiakungen var Meyer Lansky. När den överregionala etniskt blandade Kommissionen sammanträdde satt Meyer Lansky närmast sicilianaren Charles ”Lucky” Luciana, bossarnas boss, Capo di tutti Capi. Alla de stora judiska maffialedarna har fått egna porträtt av installationens konstnär Oz Almog som tillägnar utställningen alla kvinnor, alla de mödrar, fruar och döttrar som man inte ser ett spår av. I den judiska maffian hölls familjen utanför och barnen skolades in i hederliga yrken alltså i motsats till den italienska maffian där hela familjen var involverad och yrket gick över generationer. Medan judarna grundade imperier grundade italienarna dynastier. Hur pass kontroversiellt är det då att dra fram den ljuskygga judiska maffian i dagsljuset frågar jag Oz Almog.


- Ich glaube dass eine reife und eine grosse Kultur wie das judische Kultur wenn ich das so


En mogen och också geografiskt sett stor kultur som den judiska kan kosta på sig att också blotta sina sår och bearbeta dom inte helt sympatiska hörnen. En mogen kultur kan inte ta hänsyn till skällande hundar från höger och vänster, antisemiter ska inte avgöra när jag ska ta upp vissa teman, säger Oz Almog. Och Judiska museets chef George Haber instämmer.


- Sicher haben wir mit diese Austellung ein Tabu gebrochen nähmlich das Tabu das in einer judisches


Säkert har vi med den här utställningen brutit mot det tabu som säger att i ett judiskt museum får man bara visa sånt som är positivt för judar. Vi har den uppfattningen att alla aspekter också de negativa av en kultur ska kunna visas upp och det är mycket uppskattat av 90 procent av vår publik.


- und es wird von ein grossteil von 90 procent des Publicums wird das sehr positiv aufgenommen.


Kjell Albin Abrahamson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista