Berlusconi har lämnat makten

1:39 min

Silvio Berlusconi avgick under lördagskvällen från posten som Italiens premiärminister. Det skedde efter det att parlamentets underhus röstat igenom det besparingspaket som landets senat godkände under fredagen.


När Berlusconi kom till presidentpalatset för att lämna in sin avskedsansökan steg jublet på torget utanför.

Tusentals människor samlades utanför presidentpalatset i Rom för att med egna ögon se den skandalomsusade Silvio Berlusconi lämna in sin avskedsansökan till Italiens president Giorgio Napolitano.

Berlusconi anlände till presidentpalatset klockan nio på lördagskvällen, och cirka fyrtio minuter senare kom det officiella beskedet att han avgått.

Det rådde glädjestämning på torget. Lite paradoxalt kanske, med tanke på att parlamentet tidigare under lördagen godkänt ett omfattande och tufft åtstramningspaket.

De åtgärder som nu väntar italienarna inkluderar bland annat höjda bensinpriser, och att alla offentliganställdas löner fryses till år 2014.

Under söndagen ska regeringsförhandlingar hållas. Berlusconi väntas efterträdas av Mario Monti, en ekonom och före detta EU-kommissionär. Och det blir nu upp till honom att lotsa Italien genom dom ekonomiska svårigheter som väntar.

För Berlusconis del väntar, kanske inte ekonomiska svårigheter, men väl ett antal åtal. Han har ju som premiärminister lyckats undvika många av dem, men nu är han en återigen en vanlig medborgare, en alldeles vanlig miljardär, och som sådan inte längre immun mot åtalen.

Under lördagskvällen utanför presidentpalatset överskuggades landets ekonomiska problemen av många italienares glädje över Berlusconis avgång.


 

David Carlqvist, Rom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista