Robotböckerna anfaller

2:38 min

Så kallade ”Robotböcker” är inte böcker om robotar. Det är böcker utan både författare och förläggare, som görs av maskiner snarare än människor. Tusentals sådana här titlar kan finnas på forskningsinstitutioner och stadsbibliotek, som då ofta inte vet vad man köpt – och hundratusentals är till försäljning på boksajter som Amazon och Ad Libris för dyra pengar. Många av böckerna saknar också information om att innehållet bara består av diverse artiklar från Wikipedia eller andra öppna källor. I ett par inslag tittar Mattias Berg närmare på den här automatiserade bokindustrin. Han börjar under kristallkronorna alldeles intill Svenska Akademiens kansli.

Nobelbiblioteket har sina ålderdomliga specialregler. För att få låna här behöver man en särskild borgensman, ifall det skulle hända något med de dyrbara låneböckerna. Men boken som jag lånar med titeln Adam Zagajewski – alltså den polske och ofta Nobelpristippade poeten – är verkligen inte dyrbar. Snarare är den ett skrattretande mekaniskt hopkok av 25 helt olika artiklar från tyska Wikipedia.

VD för det tyska förlaget VDM, som producerat boken om Zagajewski och många fler, är Thorsten Ohm. Man började med att fundera på vilka ämnen som kunde intressera läsare över världen.

- Personer, länder, speciella händelser. Sedan tittade de efter hur många artiklar som fanns om de här sakerna på Wikipedia för att se vilka man kunde göra en bok om, säger Thorsten Ohm.

Men sedan något år producerar förlaget inte längre den här typen av böcker, eftersom kritiken blev för stor.

- Ja… folk var inte så nöjda med dem. Vi fick mycket kritik för att vi bara lade ihop delar av Wikipedia på det sättet.

Däremot har VDM Verlag fortfarande 600 000 titlar av det här slaget till försäljning. Drygt 40 000 av dem finns på den största svenska boksajten, Ad Libris, och 7 000 på konkurrenten Bokus. Priset är mellan 300 och 1 000 kronor för konsumenten.

Ad Libris avgående VD Magnus Dimert menar, till skillnad från Thorsten Ohm, att kunderna är nöjda med de här böckerna och vet vad de får.

- Och skulle vi se att kunderna är vilseledda med det här eller är missnöjda, då skulle vi agera. Men så är det inte. Vi har jobbat med att informera om det här så att kunderna kan göra sitt beslut.

Jag säger att det vid en snabb sökning visar sig finnas tiotusentals robotböcker på Ad Libris helt utan information om att de mest består av material från Wikipedia.

Bara några timmar efter min intervju med Ad Libris, är alla böcker från VDM märkta med en ”varningstext”. Å andra sidan finns där fortfarande till exempel uppåt 15 000 omärkta titlar från förlagsgruppen LLC, som också specialiserat sig på robotböcker. Frågan är om man alls kan skydda sig mot den här automatiska skriften – så länge även inköpen görs mer eller mindre automatiskt.

Mattias Berg
mattias.berg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista