Långa bostadsköer runt om i landet

3:10 min

Den genomsnittliga kötiden för en hyresetta i de allmännyttiga bostadsbolagen är drygt två år. Även utanför storstäderna finns det områden där man kan få vänta betydligt längre än så. Det visar en ny undersökning som Hyresgästföreningen gjort och som Ekot tagit del av.

I till exempel Hallands län får man i snitt köa i drygt fyra och ett halvt år för en enrumslägenhet hos allmännyttan.

En av alla de som köar för ett hyreskontrakt är 19-åriga Viktor Sjöö i Varberg.

– Det är inte så lätt att få tag i lägenhet, i över ett år har jag ringt till privata hyresvärdar och kollat om de har någonting ledigt, och jag kollar på blocket och så hela tiden. Men jag hittar ju ingenting.

I över två år har 19-åriga Viktor Sjöö, stått i kö för att få en hyresbostad i Varberg, han står i flera köer - både hos privata och kommunala bostadsbolag, men trots det har han ännu inte lyckats få en lägenhet.

Istället hyr Viktor och hans flickvän en liten källarlägenhet av Viktors flickväns pappa, i Tvååker, ungefär 1,5 mil utanför centrala Varberg. Han säger att han inte är den enda som drömmer om en egen lägenhet i Varberg:

– Jag tror jag har två kompisar som har flyttat hemifrån, resten bor ju hemma, men alla vill ju flytta hemifrån.

Halland är ett av de län där man måste vänta längst på ett hyreskontrakt, den genomsnittliga kötiden för en etta hos de allmännyttiga bostadsbolagen är fyra år och sju månader. Det visar en enkätundersökning som Hyresgästföreningen gjort där de frågat alla landets allmännyttiga bostadsbolag hur lång den genomsnittliga kötiden är för ettor, tvåor, treor eller fyrarumslägenheter.

70 procent av de tillfrågade bostadsbolagen har deltagit i undersökningen som bland annat visar att i nästan hälften av landets län är snittkötiden för en hyresetta hos allmännyttan över två år, längst är kötiden i Stockholm - i snitt fyra år och åtta månader, men motsvarande kötid hos kommunens bostadsförmedling i Stockholm är hela 7 och ett halvt år. Även utanför storstäderna - i län som Västerbotten, Halland, Örebro och Västmanland krävs i genomsnitt över tre års köande för ett rum och kök.

Stefan Attefall är kristdemokratisk bostadsminister.

– Det beskriver det allvarliga läge vi befinner oss i med stor bostadsbrist, och inte minst för mindre lägenheter som man ju pekar på i den här undersökningen. Vi måste bygga mer, vi har byggt för lite i 20 års tid i Sverige och vi möter detta med ett omfattande paket av regelförenklingar för att det ska gå snabbare men också för att vi ska bygga billigare. Och riksdagen har ju fått 112 skarpa lagförslag från regeringens sida för att underlätta processen, säger Stefan Attefall.

Du säger själv att det har byggts för lite de senaste 20 åren, och nu kommer ni med de här förslagen - har det inte tagit lite lång tid?

– Vi har lagt många lagförslag tidigare också men många av de utredningar som jag drog igång när jag blev ny bostadsminister, de tar en två-tre år att få fram till färdiga regeringsförslag, och den processen är igång nu.

Bostadsminister Stefan Attefall säger sig redan nu se en vändande trend, med ökat bostadsbyggande men att de stora effekterna är att vänta på sikt.

Vad har du för råd till någon som vill hitta en långsiktig boendelösning och som inte har möjlighet att köpa en bostad?

– Ja det är ju att försöka hitta en lösning som är mer av tillfällig karaktär under en kortare tid, för att därifrån få tid och utrymme att leta fram det mer permanenta boendet.

Så ditt råd för en långsiktig lösning är att överväga en kortsiktig lösning först?

– Jag tror att vi alla har haft samma resa, jag tror att jag själv var 29 år gammal när jag fick mitt första kontrakt. Så vi har alla nog bott i andra hand eller bott i olika tillfälliga lösningar. Och det är väl tyvärr den verklighet man rör sig i om man inte vill eller kan köpa en bostad och vill vara i våra storstäder, men vi ska göra allt vi kan för att underlätta situationen men tyvärr är verkligheten ganska tuff just nu.