1 av 2
Sofiakyrkan lät sina klockor varna för fara under Svenskarnas partis demonstration. Foton: Sveriges Radio.
2 av 2
Svenskarnas Parti. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio

Kyrkklockor ringde för att varna när nazister demonstrerade

1:48 min

Igår på första maj var det många demonstrationer runtom i landet. Oftast är det Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som demonstrerar på 1:a maj. Men i Jönköping i Småland demonstrerade även det nazistiska partiet Svenskarnas parti. Det tyckte Svenska Kyrkan i Jönköping var oroande, därför valde de att protestera under demonstrationen genom att ringa i kyrkklockorna.

Klicka på texten för att läsa mer!

Många människor tyckte att det var obehagligt att medlemmar i Svenskarnas parti fick demonstrera i Jönköping på 1:a maj. Många menar att partiet är nazister.

Nazister tycker inte att alla människor är lika mycket värda. Medlemmar i Svenskarnas parti tycker till exempel inte att utlänningar är välkomna i Sverige. De ropade bland annat "Sverige åt svenskarna" under demonstrationen.

Protesterade mot nazisterna

När Svenska Kyrkan i Jönköping fick veta att Svenskarnas parti skulle demonstrera i staden ville de göra något för att protestera mot det.

Förr i tiden, innan vi hade moderna larm i Sverige, var det kyrkorna som varnade för olika faror genom att ringa i sina klockor. Kyrkklockorna i Jönköping har inte varnat för fara på det här sättet på 75 år, sedan Andra Världskriget började.

Men igår, när Svenskarnas parti demonstrerade på stadens gator, valde de som jobbar i kyrkan att ringa i klockorna att varna för fara igen. De lät klockorna ringa i 2 timmar, under hela demonstrationen.

Varnade för fara

Fredrik Hollertz är präst i Jönköping och berättar varför de gjorde så:
- Det vi vill uttrycka är ju en varning för fara för det som vi menar är vårt öppna samhälle. Det som hotar varje människas värde och värdighet och som gör att människor som kommer till vårt land inte välkomnas på ett gott sätt, säger Fredrik Hollertz.

Han berättar att ljudet från kyrkklockorna också gjorde det svårare för slagorden från Svenskarnas parti att höras:
- Så var det ju. När de kom närmare, då drog vi på alla klockorna, säger Fredrik Hollertz.

Många gillade det

Och många i Jönköping tyckte att det var bra att kyrkan protesterade mot rasism och nazism genom att ringa i kyrkklockorna:
- Det har varit övervägande positivt. Alla hade ju inte riktigt koll på varför vi ringde, men vi var kvar i området och då var det ganska många som frågade och när vi berättade varför så sade de: Fortsätt ringa, det här är jättebra, berättar prästen Fredrik Hollertz i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista