Magnus Hultin, programansvarig på läkarutbildningen vid Umeå universitet. Foto: Agneta Johansson/SR
Magnus Hultin, programansvarig på läkarutbildningen vid Umeå universitet. Foto: Agneta Johansson/SR

Första tentan på egen dator i skrivsal

1:53 min

I morgon, lördag, är första gången som studenter vid Umeå universitet gör en tenta, ett prov, på sina egna datorer i en skrivsal.

Det är läkarstudenter som ska tenta. Magnus Hultin som är programansvarig på läkarprogrammet säger att tenta på dator ska lösa en del problem man har.

Ett av problemen är studenternas handstil som kan vara svår att läsa. En slarvig handstil kan också ge ett slarvigt  intryck som påverkar hur tentan bedöms. Så ska det inte vara. Med prov på dator i stället för på papper försvinner det problemet.

Det finns också pedagogiska vinster med att skriva en tenta på dator. Man kan lägga in bilder, filmer och ljud. Och bilder blir ofta tydligare i en dator än vad de blir när man trycker upp dem på ett prov i pappersform.

-Vår plan är att utvärdera det här och se om det är något vi kan införa på bred front, för vi tror generellt sett att vi är på väg bort från papper och ska in i datorn med tentorna, säger Magnus Hultin.

Det är tio studenter som går andra terminen på läkarutbildningen som ställer upp frivilligt som försökskaniner med sina egna datorer i skrivsalen på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista