Betygskrig om nya Ghostbusters

3:07 min

Filmdatabasen Internet movie database, Imdb, är en av världens mest använda internet-sidor, med cirka 150 miljoner unika besökare varje månad, som också sätter egna betyg. Men den senaste tiden har fler börjat ifrågasätta hur trovärdiga betygen är.

Ett betygsättnings-krig har under den senaste veckan pågått på sajten Internet movie database, eller imdb.

Användare, huvudsakligen män, har gått in på sajten och röstat 1 av 10 på den nya Ghostbusters, vilket har lett till ett lågt snittbetyg för filmen på Imdb. På den något mer expert-influerade filmsajten Rottentomatoes har filmen just nu betyget 73 av 100.

Många menar att detta är ett resultat av politiskt motiverade recensioner av användarna på imdb, där personer helt enkelt röstar ner filmen, inte för att de ogillar filmen, utan för att de ogillar tanken på filmen. Dessutom utan att ha sett den, filmen har nämligen inte haft premiär på de flesta ställena.

Enligt imdb:s egen statistik för filmen Ghostbusters, har i skrivande stund 5 446 kvinnor gett betyg åt filmen, medan 17 707 män har röstat. Männen ger dessutom ett lägre snittbetyg: 4,5 mot kvinnornas 8,1.

Den största gruppen som gett filmen ett lågt betyg är gruppen män i åldern 30-44.

Tommy Gustafsson, professor i filmvetenskap vid Linné-universitetet, tror inte att det är en tillfällighet.

– Det är renodlad misogyni, helt enkelt, och att de gör så är väldigt korkat. Och att det kan bli en sådan hybris där man påstår att det förstör ens barndom på grund av de kvinnliga huvudrollerna, förstår jag inte. Han fortsätter:

– Om man inte känner till diskussionen när man går in på sajten, ser en fyra och struntar i att se filmen, då har det en negativ påverkan. Filmer som har fått fyra och neråt i betyg, brukar inte vara så bra.

Många menar att Imdb är mer demokratiskt än prisutdelningar som Oscars eller BAFTA, eftersom att vem som helst kan logga in och rösta.

Enligt statistiken är 80 procent av de som röstar män och av de filmer som Imdb:s användare anser vara de 20 bästa filmerna någonsin, är det inte en enda som har en kvinnlig huvudkaraktär. Och av de 250 bästa filmerna enligt Imdb, hittar vi inte en enda kvinnlig regissör.

Och även om vi inte vet ifall det låga betyget kommer att hålla i sig för just Ghostbusters, är ett lågt betyg som har en påverkan på en films framtid.

– Jag brukar inte sätta på filmer som har under fem, säger Sandra Petterson.

– Om jag ska se seriösa filmer, brukar dåliga betyg inte gå bra. Jag vill inte spendera tid på filmer som inte är så bra, säger Faidon Philipsson.