Diet hjälper mot svår epilepsi

1:28 min

En diet kan vara räddningen för många barn med svår epilepsi. Idag behandlas sju barn på Universitetssjukhuset i Örebro. 

Malin Fagermo har en dotter med epilepsi som behandlades med den här dieten under en treårsperiod som barn. Idag är dottern 21 år och nästan helt symptomfri. 

– Det är en sträng diet som bygger på svält. Man får bara gå upp fyra hekto på ett år. Vi hade inget att förlora så vi kände att vi testar, säger hon och fortsätter:

Vi såg ganska snabbt att hon hade god effekt av den. De kunde fort börja plocka bort mediciner och kramperna minskade.

När medicinerna inte hjälper mot svår epilepsi så är extremdiet ett alternativ. De dieter som används är modifierad atkins eller ketogen diet.

Båda innebär en kost där största delen består av fett. Sedan får man äta lite protein och minimalt med kolhydrater. Allt måste dessutom vägas noggrant och hållas strikt, och dieten ställer stora krav på omgivningen.

En av oss fick sluta jobba under den här tiden för att ägna sig åt hennes matlagning.

Det som gör att dieten fungerar är att den fetthaltiga kosten ökar energiomsättningen i kroppen och det får effekt på epilepsin. Det är en gammal behandlingsmetod, men som nästintill glömdes bort, och användes inte alls under en period. Det var inte förrän på 90-talet, när man insåg att den medicin som fanns inte fungerade på alla. 

– Det har varit en framgångsrik behandling för dem som har det och det är jätteroligt, säger Erik Stenninger som är barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

I fyra år har dieten använts som behandlingsmetod i Örebro och Erik Stenninger hoppas att verksamheten i framtiden kan utvidgas.

– Det är ju vår önskan att de som kan ha glädje av att vi skulle kunna hjälpa till med det. Jag ser inte att det är hundratals patienter på något sätt, men runt 20-25 kanske är rimligt på sikt, säger han.

Vill du veta mer? Hör hela intervjun med Malin och hennes dotter samt barnläkaren Erik Stenninger i ljudklippen nedanför!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista