Internationella brottmålsdomstolen tar sig an miljöbrott

2:21 min

Den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, ska skärpa sin policy mot svåra miljöbrott. Beskedet kom från chefsåklagaren vid ICC.

– Det här är utan tvekan ett steg framåt. Domstolen har kritiserats för att inte ägna tillräcklig uppmärksamhet åt den typen av brott, alltså miljöförstöring under krig, som redan finns i stadgan och miljöförstöring under fred, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet

Miljöbrott under krigstid, som till exempel när Persiska vikens oljekällor brändes under kriget på 90-talet, har inte behandlats av brottmålsdomstolen i Haag, trots att de ingår i Romstadgan, som domstolen tillämpar.

Nu ändrar chefsåklagaren policyn. Också miljöbrott i fred kan komma att tas upp, eftersom de kan hota mänskliga rättigheter.

Frågan är i vilken omfattning och vilka slags miljöbrott ICC kan väntas ta upp. Said Mahmoudi bedömer att det kommer handla om stora systematiska brott som inte tas upp i nationella domstolar.

– Det mesta handlar om länder där nationella regeringar inte har tillräcklig möjlighet att hantera situationen internt, på grund av olika maktcentra eller otillräckliga resurser. Då kommer Internationella brottmålsdomstolen in. Det är den typen av brott som vi kan vänta oss bli aktuella i framtiden , även för miljöskador.

I vissa länder kan det kosta livet att försöka påtala miljöbrott eller slåss för markrättigheter. Enligt människorättsorganisationen Global Witness dödades förra året 185 miljöaktivister, tre i veckan. Därför är det så viktigt med legalt stöd för miljöns samband med mänskliga rättigheter enligt Pella Thiel från nätverket "End Ecocide".

– Det är fantastiskt. Alltså, att hantera miljöfrågor genom lagstiftning, det gör någonting mer med oss än att man bara kan bromsa förstörelsen. Det bidrar också till ett viktigt skifte i normer och värderingar hos oss alla. Vi behöver naturen. Vi behöver mark och vatten för att kunna leva, säger Pella Thiel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista