Satir

Jens Ganman: Ingen tidning skulle våga låta mig skriva det här

14 min

Jens Ganman är den jämtländske författaren och journalisten som publicerar gränslös satir i dagboksform på nätet. Satir som allt fler följer och kommenterar över hela landet.

På sin privata facebooksida har Jens Ganman från Östersund sedan ett år tillbaka skrivit påhittade dagböcker i diverse kända personers namn. Vid en närmare titt framgår det tydligt att det är satir. Innehållet är skruvat, vasst eller rent av elakt. Men det han skriver har blivit allt mer populärt med många kommentarer.

- Jag är väldigt intresserad av yttrandefrihet. Och satiren, särskilt den politiska, blir ett lackmustest på hur långt man kan gå. Så jag bestämde mig för att driva med alla, åt alla håll. Och jag skriver allt jag gör i mitt eget namn, jag vill inte vara ett troll på nätet.

Jens tycker att humorn i Sverige är eftersatt:

- Alltför många tänker och oroar sig för om de ska kränka någon när de ska skämta. Och då har vi som sysslar med satir hamnat på ett sluttande plan. Vem bestämmer vad vi får skämta om? Vi kan inte ha 99% yttrandefrihet, antingen har vi det eller ej. Det innebär inte att man måste provocera för sakens skull, men man har rätt att göra det, menar han.

Reaktionerna hos föremålen för Jens satir är blandade. Någon har delat det vidare, men de flesta har inte kommenterat porträtten, även om Jens säger sig veta att många av dem läst vad han skrivit. Hundratals läsare kommenterar vad som skrivs direkt i anslutning till texten, medan flera tar kontakt med Jens på andra sätt:

- Många, däribland statsvetare, riksdagsmän och kvällstidningskrönikörer hör av sig till mig privat, men vågar inte gilla det jag skriver offentligt. Det tycker jag säger en hel del om det svenska debattklimatet, menar Jens.

- Det finns ingen tidning som skulle våga låta mig skriva de här sakerna, absolut inte, säger Jens Ganman om sin satir på nätet. Jag tror inte det finns något förlag som skulle våga ge ut det heller.

Det har blivit ett sextiotal porträtt än så länge, tex statsministern, rikspolischefen, artister, debattörer, ledarskribenter och många andra politiker. Följande är ett utdrag ur Kungens dagbok:

"10.00 Te Deum i Slottskyrkan. Jag passar på att sno en tupplur medan det bes och sjungs om vartannat där framme vid skranket. Fy fan vad många timmar ljuvligt liv man suttit bort på såna här ökengig… när man kunde ha legat och juckat nån blond servitris uppe i Åre istället. Eller rökt och krökat nere på riverieran…"

- Det här är ju en hobby jag gör på sidan om, men en viktig hobby. För det handlar om debattklimatet i landet just nu. Jag har flera vänner från tidigare öststater i Europa som säger sig känna igen tendenser i det svenska samhället nu från hur det var före murens fall - angivarsamhället, vem är kompis med vem och vem har vilka åsikter och det skrämmer skiten ur mig, avslutar Jens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista