Inget lönekonto utan svenskt id-kort

2:22 min

Bankerna har skärpt sin tillämpning av lagen mot penningtvätt. Den som inte har svenska id-handlingar har fått svårare att öppna ett vanligt lönekonto.

I slutet av sommaren började Sören Geist från Tyskland jobba som förskollärare i Malmö. Han har jobbat i Sverige förut och har svenskt personnummer. Sitt gamla lönekonto i en svensk bank hade han dock inte kvar och behövde ett nytt. Då tog det stopp.

– Jag ville öppna ett bankkonto, men jag fick inte göra det, för jag har inget svenskt id-kort, säger Sören Geist. 

För några år sedan fick han utan problem ett konto med bara sitt tyska id-kort som legitimation. Men nu blev det nej. Dessutom hade hans pass gått ut och att han som EU-medborgare skulle behöva det för att leva i Sverige, hade han inte haft en tanke på före flytten till Sverige. 

Bankerna får inte neka någon ett konto, men måste enligt lagen om penningtvätt, veta vem kunden är. Sedan Nordea och Handelsbanken förra året fick betala straffavgifter för allvarliga brister i arbetet mot penningtvätt, har klagomålen från kunder som blivit nekade konto ökat både hos Konsumenternas bank- och finansbyrå och Finansinspektionen. 

Det är inte konstigt, anser Åsa Arffman som är expert på penningtvättfrågor på Bankföreningen.

– Lagstiftningen som sådan är väldigt svårtolkad och krånglig att tillämpa och det ges lite vägledning från myndigheterna. De sanktionsbeslut som kommer från Finansinspektionen, det är den vägledning i stort sett som bankerna och andra aktörer får. Det är inte konstigt att det blir en förändring i och med att de har kommit med de här två sanktionerna, säger Åsa Arffman. 

Finansinspektionen är dock kritisk. Ronny Gustavsson på FI:s penningtvättsenhet anser att bankerna silar mygg och sväljer kameler.

– Man ställer stora krav på de här normalrisk-kunderna och har istället inte samma, lite mer skärpta åtgärder på dem som bedöms som hög risk. Det är ett generellt problem, säger Ronny Gustavsson. 

Nästa år väntas en ny lag om penningtvätt träda i kraft, då hoppas Åsa Arffman att bankerna får bättre vägledning. 

Sören Geist fick till slut ett lönekonto, fast till en början utan internetbank. Då hade han först tagit ledigt och åkt hem till Tyskland för att ordna ett nytt pass för att därefter ansöka hos Skatteverket om ett id-kort. Nu har han i alla kunnat betala sin tålmodige hyresvärd. 

– Han är en mycket snäll människa. Jag har haft tur, säger Sören Geist.