Motala

Motala bäst på extratjänster

1:38 min

Den första februari förra året sa vi hej då till gamla Fas 3 för långtidsarbetslösa. En av ersättarna heter extratjänster och Motala är bästa i landet på sådana.

Leon Linnet, 63, är en av dem som har en så kallad extratjänst i välfärden.

– Jag har gått arbetslös i två år innan och sökt jobb i princip varje dag och kände att jag ville ut och göra lite nytta. Och så blev det Skolgårda skola och det är jag jätteglad för.

– Och kommer man in som nu i den här miljön så är det så att man känner att man gör nytta varje dag, säger Leon Linnet.

Leon Linnet jobbar som elevresurs i en klass tre på Skolgårda skola i Motala. Han har jobbat inom industrin större delen av sitt yrkesliv.

Nu knyter han skosnören och läser läxor med barn som är yngre än de flesta av hans egna barnbarn. Och han trivs både med barnen och med personalen.

– Man är en i gänget, säger han.

Extratjänsterna ska inte ersätta några ordinarie jobb och har nyligen introducerats. Regeringen avvecklar Fas 3 för långtidsarbetslösa samtidigt som de nya extratjänsterna tillkommer.

Och Motala toppar alltså listan över mängden extratjänster. I december förra året hade kommunen beslut om 67 extratjänster. Göteborg hade något färre och Uppsala och Stockholm drygt fyrtio var. Malmö finns inte med på tio-i-topplistan.

Ulrika Stålknapp är chef för Arbetsförmedlingen i Motala och berättar vad en extratjänst kan innebära för jobb där.

– Mer resurser inom skola, vård och omsorgen har det varit. Personerna har haft ett jobb i ett år och har också då en referens med sig. Så det har ju ändå gett någonting, säger hon.

Extratjänsten är ettårig men kan förlängas till två år. Leon Linnet trivs med sin extratjänst men han tycker att ersättningen är för liten för dem som står mitt i livet.

– Den ersättning som beräknas är väldigt låg och är man 35, 40-45 år och mitt i livet med barn, hus, bil och sådant som ska betalas så är det svårt att ta en sådan här tjänst.

Är det inte bättre betalt än att gå arbetslös?

– Det är väldigt liten skillnad. För mig har det ingen betydelse så jag är lycklig för att få komma hit. Trivs väldigt bra, säger Leon Linnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista