Daniel Andersson slutar med bandyn

1:30 min

En knapp vecka efter att Villa Lidköping åkte ur SM-slutspelet kommer nästa tunga besked för klubben då storstjärnan och ikonen Daniel Andersson väljer att lägga av.

I ett öppet brev på Villa Lidköpings sajt så skriver Daniel Andersson att ”Min kropp är sliten och jag orkar inte längre, jag vill vara pappa nu. En dag tar allt som man älskar slut och hur det ska fortsätta kan man bara välja själv”.

Daniel Andersson vill idag inte ställa upp på en intervju och säger till P4 Skaraborg att han själv vill landa i beslutet först innan han uttalar sig.

– Återkom senare i veckan när det här har fått sjunka in lite, säger en känslosam Daniel Andersson och hänvisar till det han skrivit på Villas sajt.

Att Villas stjärnspelare väljer att sluta spela bandy efter en säsong som individuellt var en av hans bästa i karriären kom som en överraskning för många men inte för alla.

Jag har väl vetat om det här sen juletid så det var inget besked som kom nu de sista dagarna för mig som en chock. Daniel själv har sagt till mig att han haft de här tankarna sen säsongen inleddes.

Daniel Andersson har en lysande säsong bakom sig där han vann elitseriens poängliga och även tog sitt tredje VM-guld i karriären. Precis som hela laget var han oerhört besviken efte sortin i tre raka matcher mot Bollnäs i semifinalen. Men inget av detta ska ha spelat in i hans besked att lägga av.

– Han har moget övervägt det här beslutet och på något sätt tycker jag mig kunna se att det känns som en lättad Daniel nu också när han får berätta om det.

Hur mycket har du försökt övertala honom efter den kanonsäsong han har haft?

– Det är väl klart att jag har försökt utan att störa honom i hans spel. Jag har väl varit på honom och ställt frågan några gånger att "är det inte läge att snacka nytt kontrakt". Men han har idogt slagit ifrån sig.

Klubbchefen har samtidigt förståelse för att Daniel Andersson nu väljer att säga tack och hej efter femton säsonger i elitserien.

– Det är ett tråkigt beslut men har man inte den motivationen som kanske krävs fullt ut och känner att det är annat i livet som ska få ta plats då känns det ganska verkningslöst att övertala någon.

Hur som helst kommer Villas nummer 83 lämna ett stort tomrum efter sig. Både på bandyisen och i omklädningsrummet och Villasupportrarna och klubbchefen får nu finna sig i att minnas tillbaka på Anderssons fantastiska spelarkarriär istället för att få uppleva nya gyllene ögonblick.

– Han har betytt oerhört mycket för föreningen under de åren som han varit här. Han är en av de stora ikonerna i Villa Lidköping och en av topp tre och nu i modern tid så är han den största.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista