Ilko Corkovic.
Ilko Corkovic (S). Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

"Jag lovar skärpning"

2:10 min

P4 Kalmar har tidigare rapporterat om att Borgholms kommun fått låga siffror när projektet Undervaka undersökt öppenheten i svenska kommuner. Nu kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S) resultatet.

Borgholm får lägst betyg i Kalmar län, men hamnar även i botten bland alla Sveriges kommuner.

Kriterierna som kommunerna undersökts utifrån är hur snabbt de lämnar ut offentliga handlingar på begäran, om handlingarna kan fås i elektronisk form, om avgift tas av kommunen för utlämnande, om kommunens diarium finns publicerat på kommunens webbplats samt hur god servicen och kunskapsnivån om offentlighetsprincipen är vid kommunen.

I undersökningen får Borgholms kommun endast 2,8 poäng av tio möjliga. Kommunen hamnar även bland de tio sämsta kommunerna i hela riket.

– Jag är inte alls nöjd med att vi tillhör bottenskicket. Men det är viktigt att det kommer fram och jag lovar skärpning när det gäller utelämnandet av allmänna handlingar, säger Ilko Corkovic, socialdemokratiskt kommunalråd i Borgholm. 

 Ett betyg mellan 0 och 4 betyder stora brister i öppenheten. 4 till 6 innebär att kommunen har nämnvärda brister i öppenheten och 6 till 10 innebär endast att kommunen har mindre brister i öppenheten. 

– Men vi är en kommun som har helt öppna sammanträden i nämnder och styrelser. Så det klingar lite fel när det politiska öppnat sig helt. Det krockar lite med detta resultatet, säger Ilko Corkovic.

Vad har det berott på att det tagit så lång tid att lämna ut handlingar?

– Jag kan inte säga om kommunledningskontoret haft bortfall men det är ingen ursäkt. Vi får gå igenom detta och få fram riktlinjerna om hur vi ska förbättra detta. Det är bra att det kommer fram. Men vi vill vara transparenta och vi kommer att ta tag i resultatet och vi kommer göra avsevärda förbättringar.

När kommer förbättringarna att ske?

– Redan i dag ska jag tala med registrator och kommunledningskontoret och när alla kommit tillbaka ska vi gå igenom och förbättra. Det kommer inte bli svårt eftersom vi tillhör botten och det är skamligt, men jag lovar förbättring, säger Ilko Corkovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista