Emmy Sjöström och Sandra Sundler arrangerar Heavy Metal Action Night på Kägelbanan.
Emmy Sjöström och Sandra Sundler arrangerar Heavy Metal Action Night på Kägelbanan. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

De ordnar jämställd metalfestival

3:39 min

Sandra Sundler och Emmy Sjöström tröttnade på alla män inom metal och bestämde sig för att ordna en egen - jämställd - festival.

De möttes på Sweden Rock och ur intresset för hårdrock växte en vänskap. 

– Metal är grundbulten i vår vänskap. Det är det vi gör när vi hänger, vi lyssnar på musik tillsammans och går på spelningar, säger Emmy Sjöström. 

Som tjej blir ens musikintresse väldigt ofta ifrågasatt. Folk frågar om man lyssnar på det här egentligen eller om ens pojkvän sagt till en att göra det

För ungefär ett år sedan började Sandra Sundler och Emmy Sjöström på allvar planera sin egen minifestival. Men längtan efter jämställd metal har funnits längre än så. För även om de älskar genren har mansdominansen ofta gått dem på nerverna.

– Det är nästan bara män på scen och de kvinnor som bokas får dåliga scener och dåliga tider, säger Sandra Sundler.

– Som tjej blir ens musikintresse väldigt ofta ifrågasatt. Folk frågar om man lyssnar på det här egentligen eller om ens pojkvän sagt till en att göra det, säger Emmy Sjöström.

På Kägelbanans scen kommer både yngre och äldre grupper att stå. Och inte minst kultbandet Girlschool från England. De har funnits sedan 1978 och är det äldsta rockbandet i världen med bara kvinnliga medlemmar. Att bandet nu kommer till Heavy Metal Action Night i helgen är stort enligt Emmy Sjöström.

– Det är ett gäng jävligt hårda brudar. De är några av våra största idoler i livet så vi kände att nu dyker vi med huvudet före, vi bokar Girlschool, vi gör det bara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista