Man på parkbänk och använda sprutor.
Arkivbilder. Foto: Robin Haldert / TT, Martina Holmberg/TT

Organisationer: Flera brister i eftervården för missbrukare

2:35 min

Eftervården för de som missbrukat exempelvis alkohol eller narkotika brister ofta, menar flera organisationer inom missbruksvården. Hemlösa, som saknar trygga nätverk, drabbas hårdast.

– Många får ju en lägenhet när man kommer direkt från behandling och det är absolut det sämsta i mina ögon sett som du kan sätta en människa i, ensamheten i en lägenhet framför en tv. Det tar en vecka så är du tillbaka i ett missbruk, säger Stefan, som är hemlös i Eskilstuna.

– Istället ska man ha något gemensamt man gör på dagarna som känns meningsfyllt. Det är en enormt lång väg att komma ur ett missbruk, det är inte fem veckor på behandlingshem och sen är du fri, fortsätter han.

Förra året fick drygt 7 100 vuxna personer vård för sitt missbruk, enligt Socialstyrelsen. Siffrorna gäller den kommunala frivilliga institutionsvården, det vill säga antal personer som fått heldygnsvård på exempelvis behandlingshem för sitt missbruk av alkohol, narkotika, läkemedel eller lösningsmedel.

Det stöd som missbrukare kan få efter tiden på behandlingshemmet, som exempelvis samtalsgrupper och olika typer av stödboenden, brister ofta, menar flera organisationer inom missbruksvården, bland annat Verdandi och Kris.

De som drabbas hårdast är ofta hemlösa och saknar trygga nätverk, säger Ann-Mari Wulfstrand-Byli, projektledare och ordförande i Verdandis alkoholpolitiska grupp.

– Risken för återfall är stort om det inte är löst saker och ting innan man kommer hem. Du kanske har ett inplanerat möte två veckor efter hemgång och under den tiden kan det hända väldigt mycket, säger Ann-Mari Wulfstrand-Byli och fortsätter.

– Vad vi ser är att när man får ett beslut om placering på behandlingshem, i det beslutet finns det sällan med vad som ska ske efter avslutad behandling. Det är lika viktigt att fatta beslut om vad som sker efter behandlingsvistelsen som själva beslutet om behandling, säger hon.

Ett försök till ett bättre stöd för personer som vill komma ur sina missbruksproblem är projektet Brukarskola som startats på prov under hösten av Stockholm stad.

Brukarskolan ska vara ett slags studieförbund för missbrukare där deltagarna själva bestämmer kursinnehållet utifrån sina behov. 

– Det var alltifrån svampplockning, det fanns ett stort önskemål om att lära sig mer om mat, säger Catarina Norman på socialförvaltningen, projektledare för Brukarskolan.

– Det mest överraskande var ett önskemål om en konversationskurs med vanliga människor. Det vill säga vad pratar man om med nya bekantskaper om man inte ska prata om sitt missbruk och de problem man försöker lämna bakom sig. Syftet är att skapa en större självständighet och att väcka lusten till ett annat liv, Säger Catarina Norman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista