Bild från dokumentären Gállok.
1 av 2
Bild från dokumentären Gállok. Foto: Erik Vallsten
Tor Tuorda och Truls Anderssen.
2 av 2
Tor Tuorda och Truls Anderssen. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
Stuehkie/Stockholm

Premiär för filmen Gállok – dokumetär om Tor och dottern Astrids kamp mot gruvan

6:39 min

Ikväll är det premiär för filmen Gállok. En dokumentär om Tor Tuorda och dottern Astrid – som båda kämpar för ett gruvfritt Jokkmokk.

Naturfotografen Tor Tuorda från Ráddnávvre utanför Jokkmokk hade planer på en dokumentär om urskogarna i Laponia.

Under processens gång stod det klart att ett utländsk bolag ville starta en gruva i Gállok, inte långt från Tor och familjens hem.

Filmprojeket ändrade då inriktning och skulle i stället fokusera på just Gállok. Med kameran som vapen var arbetsnamnet – men projektet hade svårt att få finanisering.

Då kom Sveriges Television in i bilden och projektet tog ännu en ny vändning. Regissören Truls Andersen tillsattes och fokus förändrades helt till att handla om Tor och dottern Astrids kamp mot gruvplanerna i Gállok.

Ikväll har filmen premiär på Tempo dokumentärfestival i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista